Те са крайни, гневни и склонни към насилие - активисти от неонацистки и екстремистки организации от цяла Европа, се събират през почивните в София по покана на техните български съмишленици от Български национален съюз (БНС).

"Заедно за Европа на отечествата"

Срещата е насрочена за 21 април, а по информация на френските им съмишленици от партия "Националистите" (Les Nationalistes), предния ден - 20 април, рождената дата на Адолф Хитлер - ще се проведе и още една подобна среща, определена от организаторите ѝ като "събрание на войнствени европейски организации".

Поканени са представители на неонацистки организации от Чехия, Полша, Унгария и Германия. Всички групи открито се застъпват и разпространяват фашистки и нацистки идеи. Събитието трябва да премине под надслов: "Заедно за Европа на отечествата" и може да бъде тълкувано в светлината на предстоящите Европейски избори през май. Все повече политически анализатори се опасяват, че евроскептичните и националпопулистки партии ще се преборят за повече места в Европейския парламент.

Тревожно е участието в проявата на германската партия "Десницата" (Die Rechte). Голяма част от привържениците ѝ са бивши активисти в забранени в Германия организации, а през 2015 нейни членове в Бавария бяха арестувани за подготовка на бомбена атентат в приют за бежанци, пише "Дойче веле".

Контактите между БНС и "Десницата", която в Германия е поставена под наблюдение, не са от вчера: германски неонацисти са участвали в Луковмарш, други са отбелязвали събитието с поздравителни видеа.

С участието си в крайнодесни прояви, нагнетяване на омраза срещу малцинствени групи и използване на неонацистка символика са известни също и останалите участници от чужбина: "Легион Унгария" (Légió Hungária), полските "Щурмоваци" (Szturmowcy) и чешкият "Народен и социален фронт" (Národní a sociální fronta).

Къде ще е проявата?

Първоначално от БНС бяха обявили, че проявата ще се проведе в сграда на "Лъвов мост", но по-късно тази информация беше свалена от сайта на организаторите.

Скандалното в случая е това, че сградата е принадлежала на еврейската фамилия Арие, напуснала България по време на Втората световна война, след като двама членове на семейството, Леон и Рафаел, са осъдени на смърт и екзекутирани по нареждане на правителството на Богдан Филов.

Днес в сградата се помещава Центърът за образование, наука и култура "Проджект Лаб", които отдава помещенията за събития. Междувременно във Facebook се появи информация, че от "Проджект Лаб" са отрекли да имат "договорни отношения за събитие от подобен характер на тази дата", и потвърдиха, че то няма да се състои в помещенията на центъра.