Съвсем скоро ще бъдат подновени археологическите разкопки на Източната порта. Повод е одобрението на проекта "По крепостните стени на Филипопол" и отпускането на 8 милиона, от които 6 милиона евросредства и 2 милиона от бюджета на Община Пловдив", за консервация, реставрация и социализация на Небет тепе и Източната порта. Въпреки че на Източната порта разкопките вече са почти финализирани, новият проект ще даде зелена светлина за проверка на една работна хипотеза. Археолозите имат сериозно подозрения, че знаят къде се намира Триумфалната арка. 

"Източната порта е проучена на нивото на това, което реално виждаме. Има обаче очакване от страна на археолозите, източно от ареоологическият паметник да бъде намерена арката. С реализацията на проекта "По крепостните стени на Филипопол" ще има възможност от една страна да се допроучи самият паметник, а от друга той да бъде реставриран и една част от колоните да бъдат изправени, за да може да възстановим този паметник от Втори век. Надявам се наистина ареохолозите да бъдат прави в своите съждения и наистина да открием част от тази арка", посочи районният кмет на "Централен" Георги Стаменов. 

Аналите разкриват, че т.н. Трумфална арка е изградена през II век във Филипопол в чест на император Адриан, който дошъл на посещение в града. Първоначално внушителното съоръжение е изградено на главния път към Бизантиум и е представлявало мраморна арка, но по-късно тя остава вън от защитните заграждения на града. През IV век, когато започва изграждането на нова крепостна стена, от камъни и тухли, а триумфалната арка била вградена в нея. По този начин триумфалната арка, строена в чест на Адриан се превръща в Източната порта на Филипопол, както е известна и днес. Това е и най-добре проучената порта на древния Филипопол, на фона на Северната и Южната порта. 

Фрагменти от мрамортната триумфална арка ще се търсят в района на кръговото кръстовище до Източната порта, т.е. на изток от обекта, където в момента има остров между кръговото и паркинга за туристически автобуси. 

Все още не е ясно каква част от пътното платно също ще попадне в проучвателната зона, но се предвижда това да не е повече от 1-1,5 метра. 

"След като започнат работа самите археолози, те ще ни посъветват до колко е редно да навлезем в тази пътна настилка на база очакванията им за откритие на артефакта. Там има достатъчно пространство и с временна организация на движението, не би следвало да има проблем с преминаването на автомобилите", поясни Стаменов. 

Археолозите ще могат да започнат работа на терен, след като има избрана фирма изпълнител на процедурата за проекта  "По крепостните стени на Филипопол". Тогава на ниво обследване и проектиране, ще се търси артефакта, а и ще се подготви проекта за възстановяване на колоните и на първоначалния римски път. 

Припомняме, че идеята за вдъхване на нов живот на Небет тепе и Източната порта буксува вече години наред. Неговото "реанимиране" дойде с обществено обсъждане в началото на тази година, което премина под звездата на много критики. На 17 юни се очаква ново обществено обсъждане. Повече подробности вижте тук: 

Дават старт на мащабния проект за Небет тепе и Източната порта2 милиона съфинансиране ще бъдат осигурени от местния бюджет общината

Небет тепе – с огради и неясна съдбаПроектът за археологическия комплекс и неговото представяне бяха разкритикувани безмилостно

Ето го новото археологическо бижу на Пловдив СНИМКИЗапочва работа по един от най-важните обекти - Източната порта