От 2 години Община Пловдив стои без титуляр на директорския пост на едно от най-важните звена в града – ОП „Организация и контрол на транспорта”, а една от причините е ниската заплата за нея.

„Кажете ни откъде да намерим добър специалист, който да оглави ОКТ със заплата от 980 лева? Как този човек ще има самочувствието, още повече компетенциите да управлява това звено с тази заплата”, каза вчера зам.-кметът Тодор Чонов на пресконференцията след срещата с „Индра”. Оказва се, че проблемът с намирането на висококвалифицирани кадри е все по-голям, а той ще се задълбочава и с всеки изминал ден.

„Имаме сериозен недостиг на такива кадри. Най-много са в устройство на територията и строителните отдели. Не знам как ще привлечем кадри там. Още повече,че през последните години заплатите в частния сектор изпревариха с много тези в публичния. Ще работим с това, с което разполагаме и ще привличаме външни експерти”, каза кметът Здравко Димитров. Той заяви, че се мисли как да се оптимизира администрацията на ниските нива, където кадрите не са квалифицирани, а има дублаж на дейностите. Все още не е ясно как ще бъдат обединени двете най-големи звена – „Градини и паркове”  и „Чистота”, като това ще се случи след приемането на бюджета.

Припомняме, че Община Пловдив има намерението да вдигне с 10% или до 100 лева  заплатите само на нископлатените си служители.  Това по никакъв начин не променя възнагражденията на специалистите в градската администрация.
Още повече, че заплатите на директори на дирекции и отдели, зам.-кметове, районни кметове и самият градоначалник варират от 1200 до 1500 лева бруто.

Въпреки че за всички тях пари има в хазната като делегирани дейности от държавата, без това да утежни градския бюджет. Всяка година обаче те се връщат на държавата, тъй като нито Иван Тотев, нито сега Здравко Димитров имат смелостта да вдигнат кметската заплата, от която зависят възнагражденията на основните управленци в Община Пловдив.

Див популизъм: Защо Пловдив връща всяка година пари от страх кметът да не си вдигне заплатата?Какво е имотното благосъстояние на Здравко Димитров и как хора с 1200 лева заплати управляват десетки милиони

Вдигат заплатите само на нископлатените служители в Общината, Зико - остава с 1500 леваПловдивският градоначалник остава с едно от най-ниските възнаграждения в пловдивска област