Реката край пловдивското село Първенец е едно от най-приятните места за пикник край Пловдив. Само на около 6 км от града може да намерите десетки приятни кътчета, на които да се разположите и да си отдъхнете от градските жеги. Има и обособена зона за спорт и няколко заведения, които се радват на посетители заради по-приятния „климат“.

До тук всичко звучи като идилия, но следва и неприятната част. Всички тези посетители носят със себе си и храна и напитки, а след тях остават боклуци. И то много! А вместо в контейнерите голяма част от отпадъка се озовава върху зелени площи. И така след всеки следващ уикенд, боклукът става все повече и повече. Един си забравил кенчето с бира, друг решил, че корите от диня са био отпадък и може някой ден да се разградят, а трети - ползвал някоя полянка като пепелник.

Общото между всички тези хора е, че са искали да бъдат сред природата и явно не смятат да се върнат. Или просто смятат, че е нужно някой да върви след тях и да им почиства мизерята. А може и още докато са там, някой да им подава торбичка, в която да пускат непотребното…

Е ще разочароваме всички „любители на природата“, че такова нещо няма как да стане. Като си избрал да си направиш пикник, трябва да почистиш след себе си.  В противен случай отиваш на заведение, плащаш си и след теб върви персонал, който да почиства. В природата такова нещо няма…и не, данъците не покриват тази услуга!