"Отново ще дадем Община Пловдив на прокуратурата, заради дъмпинговите цени на таксиметровите услуги", това заяви на днешната пресконференция председателят на Асоциацията за защита правата на таксиметровите водачи Георги Ряпов. 

Според водачите минималната ставка, определена от общинска наредба в размер на 65 ст./км, е твърде ниска и с нея се работи на загуба. Няколко фирми поддържат тарифата и така принуждават всички в бранша да изпълняват курсове, съобразявайки се с нея. 

Водачите поръчали експертиза на вещо лице, която показвала, че километърът без печалба възлиза на цена около 1 лев, а ако върху тази цена се калкулира комисионната от 15%, сметката тръгва рязко нагоре. 

Това не е първи опит на част от бранша на таксистите под тепетата да осъдят Община Пловдив. Те бяха обжалвали пред Административен съд повишаването на данъците, които се определят на местно ниво, ала последваха два неуспешни опита на делото да бъде дадено ход. След перипетии ВАС върна делото на пловдивските магистрати, които категорично отхвърлиха разглеждане, поради ред причини, една от която фактът, че жалбоподателят е сдружение от 80 таксиметрови шофьори.

Това разказа Мариян Киров, собственик на една от таксиметровите фирми в града. Киров обяви, че ще изтегли документите и отново ще стартира процедура само от името на фирмата, в която да бъдат обжалвани високите данъци. 

Някои представители на таксиметровия бранш в Пловдив посочиха още, че ще настояват за чистка на цивилни коли от таксиметровите стоянки, както и за премахване на регулацията върху упражняване на таксиметровата професия. 

"Искат свободната професия да се превърне в робска. Никъде го няма това - данъчно задължено лице е шофьорът, а работи за фирмата превозвач", коментира Ивайло Джанати - представител на синдикален съюз "СИЛА" - София. Коментарът му касае освен високите данъци, така и начина за изваждане на документи, даващи право за упражняване на професията. 

Според таксистите, разрешителното трябва да се вади от самите шофьори и да важи за личността, а не за автомобил. Те настояха и за премахване на рестрикцията, ограничаваща правото за шофиране на жълт автомобил при осъждане за каквото и да е деяние. При тежки престъпления - това трябва да е факт, казаха от бранша, но не и за лека катастрофа или пък за осъждане за издръжка.

"Можеш да бъдеш депутат, но не и таксиметров шофьор - така излиза. Дайте тогава и сервитьори, и готвачи да могат да практикуват само с абсолютно чисто съдебно минало", коментираха от бранша.  

На днешната пресконференция, дадена от сдружения и синдикални организации на таксиметрови шофьори, беше поставен ултиматум към правителството. Таксистите поискаха среща с транспортният министър Ивайло Московски, а в противен случай обещаха да се вдигнат на национална стачка, а ако това не помогне са готови да спрат да плащат данъци и да започнат частна дейност по образец на Юбер.

Вижте подробности тук: Ултиматум - Таксисти искат среща с властта или излизат на стачка и работят като Юбер