Международният фестивал Сурва завърши точно в 20 часа с пищна заря. Рекордните 7 600 участници от 124 групи излязоха на площада в Перник от петък до неделя, за да пожелаят здрава и плодородна година и да прогонят злото. Победителите в конкурса, които ще получат Златна, Сребърна и Бронзова маска, ще бъдат обявени около 9,30 часа утре.  

В онлайн класацията със SMS-и за най-атрактивна група в момента водят от кукерите от Кайнарджа с 14,44 на сто подкрепа, следвани от групите на Равно поле (11,97%) и Бозвелийско (8,96%).

В последния ден от фестивала сред гостите беше и американският посланик Ерик Рубин, който изгледа танците заедно с кметицата на Перник Вяра Церовска и депутата от ГЕРБ Красимир Велчев .

Според местните хора обаче най-видният гост на  28-мото издание на "Сурва" е боксьорът Кубрат Пулев, който беше на сцената при откриването в петък.

Фестивалът в Перник е най-големият в Европа, началото му е поставено през далечната 1966. Тази година освен  105 групи от цяла България участваха и гости от 19 държави. Сред тях бяха представители на Сърбия, Гърция, Македония, Турция, а дебют направиха и танцьори от Москва.

 Освен дефилиращите кукерски групи, гостите на фестивала се забавляваха с още много атракции за малки и големи – работилници за кукерски маски, детска работилница за традиционни изделия, демонстративно готвене на традиционни пернишки ястия от известния готвач Иван Звездев и много други

Освен непомнен брой участници, Сурва 2019 събра и рекордните 250 000 зрители, похвалиха се от община Перник.