Паралелно с лятото настъпва и пожароопасният сезон, а рискът от избухване на огън в сухи треви, на полето или в горските масиви е голям, предупредиха от РДПБЗН - Пловдив. Обичайно пожарите в този период на годината зачестяват заради жътвената кампания, в която стопани палят остатъците след ожънване на реколтата, за да почистят по-лесно терена. Това обаче е катерогично забранено и компетентните органи могат да наложат съответната санкция за това деяние. Паралелно с това опасността огънят да се пренесе на непредвиден терен е особено голям.

По време на жътвената кампания е необходима да има изострено внимание по отношение на множеството предпоставки за възникване на пожари. От РДПБЗН - Пловдив напомнят на гражданите и земеделските стопани да бъдат много предпазливи с цел опазването на реколтата по време на жътвената кампания. Пожарната в Пловдив продължава работа по ръководството и координацията на службите за осигуряване на пожарна безопасност в активния период на жътвената кампания.

Основни причини за възникване на горските пожари са небрежна, непредпазлива или умишлена дейност на човека или природни явления като масово се открояват изхвърляне на неизгасени клечки кибрит и фасове. Попаднали в узрелите жита, сухите растения и сламата, те лесно могат да ги запалят. Небрежно боравене с огън от работници, пастири, излетници, туристи. Техническа неизправност на машините и превозни средства, работещи в гората. Природни явления като мълниите в последните години също са честа причина за избухване на пожари.

От РДПБЗН - Пловдив напомнят някои основни правила при извънредни ситуации:

- Ако забележите признаци на пожар в гората (дим, мирис на изгоряло и пламъци), е необходимо бързо да оцените обстановката - да се ориентирате за мястото на възникване на пожара, фронта и посоката на придвижване на горенето и скоростта на разпространение.
- При опасност от бързо усложняване на обстановката трябва да потърсите безопасен път да напуснете района на пожара в посока обратна на вятъра или покрай езера, реки и потоци.
- След като избегнете първоначалната опасност, по най- бързия начин трябва да подадете съобщение за забелязания от вас пожар на тел. 112, в близка хижа или туристически пункт, в местното лесничейство или в кметството на населеното място.
- Ако имате информация за хора, пребиваващи в близост до огнището на запалване, от вашето навременно и точно съобщение зависи техният живот.