Голяма строителна площадка! Така най-добре можем да опишем как изглежда към днешна дата голяма част от пловдивския булевард „Александър Стамболийски“. И не защото се ремонтира самото трасе – такива дейност от години е мираж за пловдивчани, а заради строителните крановете, които сякаш са обсадили булеварда.

Строителството в района „ври и кипи“ и новите жилищни сгради изникват за отрицателно време. Не е нужни да връщаме лентата с десетилетия назад във времето в което в района е имало само ябълкови градини, за да видим как строителният бум напълно е променил образа на района. Нужно да превъртим спомените на пловдивчани само с най-много 10 години, за да видим пълната промяна.  В района около булеварда вече почти не е останало празно място – или вече е построено, или се строи, или се подготвя такава дейност. Наред с празните полета изчезват и дърветата, а нови не се засаждат.

Все повече трафик, дупки и пропадания – пловдивчани чакат от години ремонт на основен булевардБул. „Александър Стамболийски" е в потресаващо състояние, Общината си позволява само кръпки

„Погледнете картата на града от булевард „Александър Стамболийски“ на юг - няма нито един парк, детска площадка или дори озеленена алея. Градът се застроява в тази посока и ще се застроява все повече и ще достигне някой ден до околовръстното шосе, не пренебрегвайте тази необходима част от градската урбанизация като паркове и зелени площи макар те да не ви носят печалба“, това ни написа и читател на TrafficNews.bg именно по повод мащабното строителство.

Това и направихме – отправихме се на разходка по булеварда и преброихме 6 строежа, три заравнени терена и една тъкмо завършена кооперация. И изобщо не говорим за цялата дължина на булеварда, а за участъка от кръстовището с „Асен Христофоров“ до това с „Коматевско шосе“. Участъкът е по-малко от 2 км и съвсем скоро ще бъде плътно запълнен.

На разходка из строителните площадки на булевард „Южен“...

Два сгради се строят точно до клиника "Света Анна" на кръстовището на булеварда с улица "Асен Христофоров". Теренът отпред пък е засипан с пясък и нищо чудно и там скоро да започне строителство.

Следващият строеж е на самото кръствовище, по-познато на пловдивчани като "Кардамиса". Съвсем скоро зад спирката ще има не една, а две кооперации.

Следва и единственият празен в района терен, на който има игрище. 

До игрището е и следващият строителен кран, който издига нова кооперация.

Продължаваме и със следващия комплекс, като една част от него вече е завършена, а друга в момента се строи.

Ето и снимка от "Google maps", на която се вижда как е изгледжат теренът преди години. Открийте разликите:

Теренът от лявата страна на комплекс "Южен полъх" също е заравнен и има поставени информационни табели за предстоящо строителство.

От другата страна гледката е подобна. А точно преди кръстовището вече функционират и търговски обекти.

Ето и снимка от преди няколко години на същото това място:

Завършваме с новоизградена и вече завършена кооперация на кръстовището на "Коматевско шосе".

Може ли да се спре презастрояването в Кючука и длъжни ли са инвеститорите да правят паркинги?Ако строителите са изрядни, няма институция, която може да ги спре

Именно и заради многото частни терени в района на булевард „Стамболийски“ е много трудно. Поради тази причина от Общината работят върху идея за изграждането на нов булевард, който да е алтернатива на бул. „Александър Стамболийски

Общината и НКЖИ водят разговори за прехвърлянето на глухата жп линия, която минава успоредно на бул. „Александър Стамболийски” – от Коматевско шосе до жп линиите на Кукленско шосе.

Разширяването на основен булевард в Пловдив невъзможно, решението е нов булевард в КючукаЖилищни комплекси се роят в „Южен”, допират тротоарите на натоварената пътна артерия