Продължават съвместните проверки на Столичен инспекторат и Пътна полиция при СДВР за замърсяващи автомобили. От 12 февруари до днес екипите са проверили 327 автомобила с помощта на газанализатори. Извършва се контрол на техническа изправност на очистващата инсталация на автомобилите, както и чистотата на ходовата част на камионите. Целта е да не се допускат превозни средства, които замърсяват въздуха. Спрян от движение е един автомобил, на 19 камиона са съставени актове за непочистена ходова част.

От началото на годината са направени 172 проверки и са съставени 33 акта за непочистена ходова част на тежкотоварни автомобили. Екипите на Столичен инспекторат съставиха 5 акта за непочистена ходова част досега в днешния ден.

С цел предотвратяване на замърсяването на въздуха с прахови частици екипи на Столичен инспекторат извършват и проверки за горене на отпадъци, на потенциални източници на замърсяване от автосервизи, цехове за производство на мебели, работилници, както и на строителните обекти. От началото на годината са направени над 950 проверки, съставени са 62 акта за нарушения и 11 глоби.

Извършват се и миене във връзка със затоплянето на времето на улици в София. През деня се мият пътните платна на улици като ул. „Велчо Атанасов“, ул. „Фредерик Жолио-Кюри“, ул. „Поп Груйо“, ул. „Поручик Георги Кюмюрджиев“, ул. “Звезда“ и др.