Стотици полицаи и граждани от цялата страна се събраха на столичния площад "Света Неделя" за мирен протест в защита на петимата полицаи, осъдени по делото "Чората".

Полицаите Борис Механджийски, Янко Граховски, Георги Калинков, Иво Иванов и Мирослав Писов получиха по 7 г. затвор след поредица съдебни обрати и вече изтърпяват наказанията си.

Съпругите на осъдените полицаи за Чората пред TrafficNews: Гняв, мъка и надежда за справедливостМомчетата ни не са убийци, но ги унижиха и вкараха във филм на ужасите, казват Биляна, Веселина, Светла и Нели

Според обвинението като антимафиоти от Благоевград те са причинили смъртта на издирвания за пласиране на дрога Ангел Димитров - Чората при задържането му на 10 ноември 2005 г.

От Бобовдолския затвор петимата полицаи написаха декларация, която техни колеги прочетоха на протеста.

"Смъртта на Ангел Димитров - Чората няма връзка с нашите действия по време на задържането му. В нито един момент в минутите, когато се проведе операцията, не сме имали дори и съмнение, ме животът му е в опасност", казват в декларацията петимата.


В началото на тази седмица главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Върховния касационен съд да възобнови делото за смъртта на Чората. А мотивите са: Съдебният акт е постановен при съществени нарушения на закона и процесуалните правила, а наложените наказания са явно несправедливи.

Направено е и искане за спиране изпълнението на наказанията, изтърпявани към момента от петимата. Това трябва да стане факт до провеждането на съдебно заседание по образуваното дело за възобновяване.

Цацаров се срещна и със съпругите на осъдените по тяхна молба и ги уведоми, че самият той е внесъл искане за отмяна на постановеното решение и възобновяване пред друг състав на ВКС. Делото ще се гледа на 14 юни.

"На 14-тиq след делото на ВКСq искаме те да се приберат вкъщи, да си отдъхнем, rстината най-накрая възтържествува", казаха пред TrafficNews съпругите на петимата полицаи.