Работа, равенство и завръщане на децата ни от чужбина - това са част от мотивите на избирателите, които днес посетиха урните в пловдивския квартал "Столипиново". Секцията рекордьор в училище "Найден Геров", което наш екип посети, бе отчела 20-процентова избирателна активност около 13:00 часа. Към момента активността в целия регион е слаба, а членовете на комисиите отдават това най-вече на факта, че хората се възползват от дългия уикенд, за да пътуват.

"Довечера ще започнат да се прибират по домовете си. Може би тогава пред урните ще има повече граждани", смятат застъпниците в школото. Към обяд някои от секциите бяха посетени от не повече от 15 души. Други бяха отчели нулева активност през първите два часа от изборния ден. 

Непривлекателно за пловдивчани се оказа машинното гласуване. Докато някои от избирателите в централната част на града подадоха гласа си по електронен път още в ранните часове, жителите на етническия квартал масово предпочетоха хартиените бюлетини. 

Купуването и продаването на гласове в квартала отдавна е останало в историята, категорична е местна жителка. Пред камерата ни тя каза, че столипиновци отдавна са решили да гласуват "точно на мястото си". 

"Цялата махала си помисли много добре, досега гласуваха за не знам кого, но никой не ни уважаваше. Отивахме по болниците и никой не ни поглеждаше. Като им бутнеш някой лев, тогава горе-долу ти обръщат внимание", обясни жената. Тя допълни, че иска да види една по-мирна Европа, в която българи, цигани и турци съжителстват без проблем. На въпроса ни какви действия трябва да предприеме Европейският парламент, за да разреши проблема, жената не даде отговор.

Някои от местните отказаха да се включат в анкетата ни под предлог, че не говорят български. 

Ето какво споделиха част от гласоподавателите пред Traffic TV: