Столичани и пловдивчани все по-често се будят от крясъците на гларуси. Жълтокраките чайки масово се преместват във вътрешността на страната и изоставят родното Черноморие, не само през зимата, но и през лятото.

Причината за това са хората или по-скоро техният боклук, обяснява орнитологът Ирина Матеева.

"Чайката е всеядна, макар че предпочита да яде риба, но яде всичко останало, което може да  послужи за храна. Създадените открити сметища в София, Суходол, привличат огромен брой чайки", твърди тя.

Част от столичаните вече са забелязали пернатите обитатели. В центъра на София – в района на президентството и бившия партиен дом гларуси живеят от години. Вече се настаняват и по кварталите, информира DarikNews.

Появата на гларуси не бива да тревожи никого. Те едва ли ще повлияят на останалите пернати видове, а на хората не могат да нанесат вреди. Освен да им откраднат храната.

"Това е същото както за котките и кучетата, които разнасят зарази, както всяко животно, което се движи свободно. Колкото до птичия грип, няма установени такива случаи", отбелязва още Матеева.
 
Жълтокраките чайки започват своето настаняване във вътрешността на страната още преди години. Ако продължим обаче да правим боклук, те ще продължат да прииждат.