Срути се един от комините на ТЕЦ „Марица Изток 2” по време на пожара, който избухна в сереочистващата инсталация на територията на седми блок. 80 пожарникари продължават работата по ликвидирането на огъня. На мястото на инцидента са съсредоточени 14 пожарни екипа, автомеханична стълба и екип за химическа защита. Няма данни за непосредствена опасност за здравето на хората в района, както и за замърсяване на въздуха. Към момента не е постъпвала и информация за пострадали работници.

В  работата на оперативния щаб, който ръководи действията на пожарните екипи, участва и гл. комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. Производствената дейност на ТЕЦ „Марица-Изток“ 2 не е засегната от произшествието.

По данни на РЗИ пожарът е тръгнал от гума на абсорбера на инсталацията. Според други информации става дума за авария при ремонтни дейности. Пламъците бяха локализирани около 12 ч., като целта беше те да бъдат спрени, преди да са се прехвърлили и към останалите сероочистващи системи.

Сигналът за произшествието беше подаден в 10,13 часа в оперативния център на пожарната служба в Стара Загора. Предполага се, че огънят е тръгнал от сероочистващата инсталация, при извършване на ремонтни дейности. 

Втори, седми и осми блок са изключени и централата работи на половин мощност. Димът се вижда от над 12 км.

На място има екипи на пожарната и полицията. Сформиран е кризисен щаб за справяне със ситуацията. Към мястото пътуват ресорният министър Теменужка Петков, областният управител и допълнителни екипи огнеборци от Стара Загора.

При нужда има готовност да бъдат изпратени екипи на "Спешна помощ" от Раднево и Гълъбово.

Съоръжението е изградено през 2014 г. по европроект. Използваната технология е по-екологична и по-бавно се амортизира, би трябвало и да има по-добра защита от пожари.

След пожара, министър Теменужка Петкова посети ТЕЦ „Марица-изток 2“

Пожарът, който възникна тази сутрин в ТЕЦ „Марица-изток 2“, няма да се отрази на сигурността на енергийната система. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която днес провери на място обстановката след възникнало възпламеняване на гума на един от абсорберите на сероочистващата инсталация на блок 8. Блокът е в планов ремонт до края на м. август. Вследствие на възникналия пожар коминът на блока се е срутил. Най-важното е, че жертви и пострадали хора няма, подчерта министър Петкова.

Тя благодари за бързата и адекватна реакция на работещите в държавната централа, както и на служителите от ГД „Пожарна безопасност и и защита на населението“, благодарение на които няма пострадали по време на инцидента.

Енергийният министър поясни, че РИОСВ е направила измервания за чистотата на атмосферния въздух и е установила, че няма превишаване на нормите.

Предстои оглед от компетентните институции и оценка на нанесените по време на пожара щети. Застрахователната компания, в която е застрахована ТЕЦ „Марица-изток 2“, вече е информирана.

Два от блоковете на ТЕЦ-а – седми и осми – са в планов ремонт. По данни на изпълнителния директор на централата инж. Живко Динчев, предстои седми блок да бъде пуснат в експлоатация следващия месец, а осми блок – в края на м. август. Останалите блокове работят нормално.

Снимки: БГНЕС, stz24.com