Жители на няколко общини в Средна гора са изключително разтревожени от предстоящите проучвания в местността "Свети Никола" от канадската компания "Дънди Прешъс Металс", която държи концесиите на няколко златни мини в България. Площта, на която ще се проведат проучванията, е с размер два пъти площта на Пловдив. 

Канадците започват проучвания за добив на злато и ценни метали в местността "Свети Никола" в Средна гора, научи TrafficNews. Теренът с площ от 156 кв. км и е предоставен на фирма „Дънди Прешъс Металс”, която в момента експлоатира златните мини в Челопеч и Крумовград.  

Местността "Свети Никола" е разположена на територията на областите Пловдив и Стара Загора, в общините Брезово, Стара Загора, Казанлък, Павел баня и Братя Даскалови. Справка в регистъра на Министерство на енергетиката показва, че разрешението за търсене и проучване за метални полезни изкопаеми е издадено на 13 декември 2019 г. То е за срок от 3 години. За този период компанията инвеститор ще вложи минимум 470 000 щатски долара в търсещи-проучвателни дейности.

Намерението да се копае в региона обаче притесни хората от петте общини, които са сформирали инициативен комитет и са готови на протестни действия. Според тях изcлeдвaниятa и дoбивът нa злaтo и цeнни мeтaли мoгaт дa причинят зaмърcявaнe нa oкoлнaтa cрeдa и дa прoмeнят рeлeфa. Може да има и сериозни проблеми с питейната вода за жителите на Cтaрa Зaгoрa, както и заплаха за здравето на всички в региона. Те подготвят и писма до премиера, президента, Министерствата на енергетиката и на здравеопазването, Областна управа Пловдив, Областна управа - Стара Загора, РИОСВ - Пловдив, РИОСВ - Стара загора, в които да изразят категорично несъгласие за добив на подземни богатства в района.

Още преди година общинските съветници от Павел баня излязоха с протестна декларация. В декларацията, адресирана до президента, премиера, министрите на енергетиката и на околната среда, се изразяват опасения за туризма и селското стопанство, в това число розопроизводството и овощарството. Общинските съветници са силно обезпокоени, че при търсенето и добива на полезни метали по принцип се използват цианидни съединения. Те настояват за прекратяване на даденото концесионно разрешение и заявяват, че имат готовност за протестни действия.

Местните жители се опасяват от отравяне на земята и водата, от радиоактивно замърсяване, тъй като в района има залежи на уран, от тежки последици са хората и животните в района. Туризмът и минералните води са основния поминък на хората от района на Павел баня, които се страхуват, че добивът на злато може да окаже негативно влияние върху качествата на минералната вода, която е сред най-лековите в света. 

Заплашено е и културно-историческото наследство, тъй като в целия район, който ще се проучва, са тракийски светилища. Миналата година там бе открит летният дворец на Севт III.

„Предприели сме мерки, за да се координират действията на хората от петте области. Ние не искаме размирици. Имаме специалисти в различни общини. Искаме да убедим правителството, че това, което става тук, в центъра на България, с розовите градини, един от големите балнео-лечебни центрове, не е правилно”, каза кметът на Община Брезово Христо Енков.

Той е сертифицирал Брезово, включително и частта от местността „Свети Никола”, която попада в общината, като екологически чист район. Има стратегия да развива био земеделие и по този начин да привлича млади хора в региона.

Тази вечер Енков има среща с кметовете на населени места в общината, за да обсъдят бъдещите им действия.

„От Министерство на енергетиката твърдят, че са направили консултации с кметовете на петте общини. Възложих проверка за две години назад дали има кореспонденция между Министерство на енергетиката и Община Брезово и се оказа, че няма такава кореспонденция”, обясни кметът на Брезово. Единственият документ, постъпил в общината, е уведомлението, че „Дъдни Прешъс” е получила разрешително за проучване на терена. И 14-дневен срок за обжалване, който съвпада с Коледните и Новогодишни празници. Никой от министерстово обаче не е водил разговори с кметовете на засегнатите общини и не е търсил тяхното становище.  

„На този етап добивни работи в площ „Свети Никола“ на практика не се извършва. Евентуална експлоатация на руди в площта ще бъде извършвана след регистриране на търговско откритие на находище на подземни богатства и предоставяне на концесия за добив при условията на екологичното законодателство в страната“, казва по темата министър Петкова.

Според Закона за подземните богатства не се откриват процедури по предоставяне на разрешения за търсене и проучване и за проучване за площи, които покриват изцяло или включват части от площта, в границите на която е установено търговско откритие по чл. 21, ал. 3 и е внесено заявление за регистрирането му, до окончателното приключване на процедурата по регистрирането или до отказа на компетентния орган да регистрира направеното търговско откритие по реда на чл. 21.

Търговско откритие е геоложкото откритие, в  резултат от дейности по разрешение за търсене и / или за проучване на подземни богатства.