12 спортни обекта в покрайнините на София, които като площ са по-големи от футболни терени, но са занемарени от години, може да получат нов шанс. 

Такава възможност дава подготвената от Столична община нова Наредба за управление и разпореждане с общински спортни и туристически обекти на територията на София. Тя е изготвена съобразно влезлите наскоро в сила промени в Закона за спорта. Целта и е да насърчава и улеснява управлението и развитието на спорта на територията на София, обясни Анатолий Илиев, зам.-председател на спортната комисия към Столичния общински съвет.

"Възможностите, които ще предоставим с тази нова наредба, са за отдаване на спортни обекти и имоти. Преди 3 месеца се сформира работна група. Благодарение на новия закон за спорта започна изготвянето на тази наредба.

Тя ще бъде подложена на обсъждане и ако има нещо, което не сме догледали ще се съобразим с него. Смятаме, че с възможностите, които има е нанесла най-доброто, за да бъде облечен режима при отдаването на спортни обекти", разясни Илиев.

Той даде за пример стадиона в квартал Горубляне, който е в много лошо състояние заради невъзможността му за ползване.

Новата Наредба предвижда безвъзмездното предоставяне на спортни обекти за 10 години с конкурс, но без търг. За целта също трябва клубът, който иска да стане наемател, да няма задължения и да е лицензиран. Едно от задължителните изисквания е обектът да може да се използва безплатно от хора, които живеят наблизо. както и граждани в неравностойно положение.

Ако има повече от 1 участник в конкурса за дадено спортно съоръжение, решението за избор на наемател ще се гласува в СОС.

"Даваме възможност за 30-годишно стопанисване. Там водещи ще бъдат инвестиционните проекти и намерения. Ще облекчим максимално прожедурите по отдаването на спортни обекти", добави Илиев. Досега срокът беше 10 години и клубовете не успяваха да възвърнат евентуалните инвестиции.

"Наредбата ще отвори възможности спортни обекти да намерят своите стопани. Очакваме да се включат максимално много хора в обсъждането с идеи и критики, за да може хората, които инвестират в тези обекти, да бъдат максимално защитени", коментира и Таня Георгиева, председател на комисията за спорт към СОС: 

"Не случайно София бе избрана за европейска столица на спорта през 2018 година. Само за последната година СО инвестира в изграждането на 120 детски площадки. 6 спортни зали", напомни Николай Стойнев, председател на стопанската комисия към СОС. 

"Държавата и общината трябва да подпомагат по-активно детско-юношеския спорт. Идеята с 30-годишното отдаване е да има повече възможности за инвестиции. Вярваме, че с новия регламент, опустели обекти ще намерят своите наематели, които да инвестират и да развиват спорта. Инвестиционната програма е част от офертата ще се преглежда обстойно при кандидатстването", добави Стойнев.

Наредбата ще бъде качена на сайта на СО и в следващия месец подлежи на обсъждане.