Специализираният наказателен съд отказа да острани от длъжност директора на НОИ-Силистра Милен Пенчев. 

Обвиненията срещу него е за ръководител на организирана престъпна група занимаваща се с източването на бюджета на НОИ, действала не само на територията на Силистра, но и на София. 

Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Апелативния спецсъд. Магистратите обаче решиха да отстранят от длъжност началника на отдел „Пенсии" в НОИ-Силистра Стоянка Симеонова. Тя е обвинена в участие в организираната престъпна група за изготвяне и използване на осигурителни документи с неверно съдържание, с което е ощетяван бюджетът на НОИ.

На 19 март магистратите от втората инстанция пуснаха бащата на Тита под домашен арест. Съдът съобрази решението си със здравословното състояние на Пенчев. Стоименова пък беше пусната срещу парична гаранция в размер на 7 хиляди лева. 

Пред магистратите шефът на НОИ в крайдунавския град отново заяви, че неколкократно е подавал сигнали в прокуратурата за нередности при издаването на документи за по-ранно пенсиониране на някои хора, като по думите му това се е случило още през септември м.г.

Милен Пенчев обясни, че още тогава е започната проверка, която да установи дали действително има нарушения. Той допълни и че е съдействал изцяло на полицията, като при него тогава отишъл оперативен работник към Икономическа полиция - Силистра Галина Великова и го е помолила за съдействие, каквото той и е оказал. Именно Великова обаче е един от основните свидетели по делото в момента.

Според прокуратурата обаче Пенчев е подал сигнали едва след като е разбрал, че са започнати проверки в НОИ-Силистра.

Държавното обвинение твърди, че престъпната групата е действала от 2017 г. насам. За 2 години от схемата са се възползвали над 20 души, сред които са и бивши кметове и общински съветници.

Неправомерно пенсионираните са представяни като бивши миньори, за да могат да получат пенсия от над 600 лева. За услугата пенсионерите заплащали 10 000 лева разсрочено.