Спецпрокуратурата изземват документи от офиси на бизнесмена Иво Прокопиев, научи TrafficNews.

Претърсването е след разрешение на спецсъда.

Спецакцията срещу медийния магнат е по обвинението за пране на пари – продажбата на акции от приватизирания от него завод "Каолин". Проверяват се и други бизнесдейности, включително и издателската.

По тази сделка преди година срещу него стартира разследване за пране на пари в качеството му на председател на Съвета на директорите на "Алфа Финанс холдинг".

Разследването срещу Прокопиев започна през април 2018-а след сигнал от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/.

В извършената проверка от КПКОНПИ бяха посочени множество факти и обстоятелства, които са послужили като основание за започване на разследване за пране на пари, касаещо продажбата на придобити от "Алфа Финанс Холдинг" АД акции от капитала на "Каолин" АД, представляващи 100% от капитала на "РМД Каолин 98" АД, на регистрирано на 20.12.2012 г. в местния съд в гр. Кьолн, Германия дружество "Кварцверке ГмбХ".

Тогава към наказателна отговорност за пране на пари са привлечени и членовете на Съвета на директорите на "Алфа Финанс Холдинг" АД Константин Ненов и Иван Ненков.