20-годишен младеж с кървящ крак беше натирен от Спешното отделение в УМБАЛ "Бургас" в крайморския град, стана ясно от възмутена публикация във Фейсбук на неговата сестра Моника Господинова. 

В крайна сметка потърсилият неотложна помощ Апостол Господинов бил принуден да отиде в частна клиника, защото кървенето не спирало.  Ето и разказът на Моника, който предизвика бурни коментари в социалните мрежи.

"В 6:00 сутринта брат ми се събужда с кървене от крака му, който е опериран преди 6 дни, в болница в Стара Загора. Веднага тръгваме към най-близката болница - Спешното отделение в УМБАЛ Бургас. Там мед. сестра ни казва да изчакаме, за да се обадят на ортопед. 10 минути по-късно се връща друга мед. сестра, която ни каза, че ортопеда ОТКАЗВА и няма да прегледа брат ми и че трябва да отидем в Стара Загора при доктора, който го е оперирал", пише възмутена сестра му. 

След като не са получили конкретен отговор защо са отказали да прегледат младежа, отишли в частна болница. Според написаното в публикацията прегледът и смяната на превръзката отнели не повече от 15 минути. 

Личен архив : Апостол със сестра си Моника и баба им Щиляна

"И сега питам аз, ако нямахме възможност да отидем в частна болница, какво щяхме да правим в тази ситуация?! Да гледаме как крака на брат ми продължава да кърви в продължение на няколко часа, защото "лекар" не пожела да дойде дори да погледне какъв е случая. А в същото време той си взима заплатата, за това, че е на работа", пише още момичето.

Апостол Господинов е претърпял тежка катастрофа преди близо две години край Бяла, дълго време след това е бил в кома. Известно време след катастрофата бургазлията е бил с опасност за живота. Близките му разказаха пред TrafficNews, че до ден днешен момчето има проблеми със здравето и често им се налага да посещават лечебни заведения. 

Eкипът ни потърси отговор от болницата. От лечебното заведение обясниха, че в сайта им е подробно описано кои пациенти са спешни и кои не са. Но все още те не са получили писмената жалба, тъй като технически това отнема време.

"Ние нямаме право да преглеждаме този пациент, защото няма как този преглед да бъде отчетен. Затова той е върнат при лекаря, който го е оперирал. След като няма пряка опасност за живота, абсолютно законно и с основание Спешното отделение може да откаже преглед", обясни пред TrafficNews Юлия Андреева, говорител на УМБАЛ "Бургас".

Според нея младежът е приет в частната болница поради простата причина, че си е заплатил. Тя призна още, че близо 90% от жалбите към тях са от такъв характер.