Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе са пуснали на свобода в резервата "Сребърна" розов пеликан, съобщиха от инспекцията.

Горският стражар на с. Яребица е подал сигнал за птицата, която бедствала в овощна градина, на 1 май. Експертът на РИОСВ в Русе в резервата е дал указания на спасителя да прибере птицата в подходящо помещение.

При проверка на място на 2 май специалистите са установили, че птицата е жизнена, храни се самостоятелно и пие вода. Теглото ѝ е значително. Вероятно пеликанът е паднал в овощната градина след силната буря и клоните на овошките са попречили да излети. Експертите са преценили, че розовият пеликан трябва да се освободи в природата - в "Сребърна".

Ужасяваща гледка на разпнат розов пеликан предизвика остри реакции на Разпети петък. Птицата, обесена на пътен знак, вадеше очите на пътуващите към Раднево от Стара Загора. 

Полицията в Стара Загора проверява дали птицата е умраля сама, или е била блъсната от преминаваща кола.

Униформените разследват и кой е увисил мъртвата птица на пътния знак, почти пет дни, след като е била видяна в канавката.

На Разпети петък – разпнаха пеликан на входа на Раднево (18+)Снимки на завързаната за пътен знак птица се появиха в социалните мрежи