Съществен спад на туристи във Варна отчитат от НСИ. Според статистическия институт се наблюдава отлив на посетители в морската ни столица с около 16 %. Още през зимата стана ясно, че ранните записвания за българското Черноморие са доста по-малко от същия период миналата година. 

„Данните на НСИ са за месец май, доколкото разбирам и според мен те са нормални. Основната причина е силната конкуренция, която беше в криза през изминалите три години. Това не е изненадващо, не е учудващо. Сега юли нещата изглеждат по различен начин”, коментира пред Нова телевизия Стоян Маринов , член на УС на Варненска туристическа камара.

„Ние нямаме никакви очаквания, съответно и право за разочарования. Туристите, които са във Варна, са много малко, тази година се усеща осезаемо. Лошата реклама, която си правим всички ние, е много сериозна. За колко време стига едно семейство от София до Гърция. Кои магистрали са направени – „Тракия” или „Хемус”? За да дойде едно семейство на плаж през уикенда то ще пътува 10 часа до Варна, защото „Хемус” е в ремонт. През „Тракия” положението е същото. Защо да дойде тук, след като си има прекрасен път до Гърция? Ние сами си затваряме пътищата и после се чудим на резултатите”, каза Невяна Иванова, собственик на заведение на плажа.