Огненият ад в Австралия и кошмарните щети след него разбиха сърцата на хиляди хора по целия свят. Редица известни личности дариха средства, за овладяване на кризата с пожарите на континента. Сред тях са Никол Кидман, Ръсел Кроу, Елън Дедженъръс, Крис Хемсуърт, Леонардо ди Каприо и други. Но не само звездите отвориха сърцата и приеха лично каузата. Благотворителен базар в София също събира средства в помощ на пострадалите животни в Австралия.

Събитието ще се проведе в Зала за събития "В парка" в "Малкото НДК" на 19 януари, събота, от 15:30 до 22:30 ч. Всеки посетител на базара ще може да си закупи дрехи, обувки, ръчно изработени бижута и козметика, за да допринесе за каузата. На разположение ще има и щанд с вкусни сурови торти, с които желаещите ще могат да поглезят сетивата си. Програмата включва и работилница за танци, дискусия за нулев отпадък, рисуване с къна, работилница за рисуване с текстил, работилница за изработка на восъчни кърпи, уъркшоп по веган сладкиши, приготвени на място. След 18:00 ч. пък за доброто настроение ще се погрижат различни музиканти, сред които JamБуре, Рандъмите и други.

"Ако можехме всички да си вдигнем парцалите и да доброволстваме в гасенето на пожари и обгрижването на овъглени животинки, щяхме. Засега помощта ни се простира във формата на средства, които да купуват медикаменти, да плащат за транспорта на доброволци и т.н. На събитието ще има информационен център, където можете да получите повече подробности от представители на българския WWF", информират организаторите на базара.

Те уверяват, че средствата ще се преброяват на всеки час, като свидетели от гостите ще се подписват, след което парите ще се запечатват. Всичко ще става по микрофон на сцената, а събраната сума ще се съхранява в офиса на залата. Ще има табло, на което ще се посочва събраната сума след всяко преброяване. Накрая на събитието ще има финално преброяване и обявяване на сумата. На сутринта средствата ще се преведат чрез PayPal, като документацията за това ще се качи в социалните мрежи. 

Междувременно ново предизвикателство в социалните мрежи събира средства в помощ на пострадали хора и животни в Австралия. За да изпълните Koala Challenge трябва да легнете по корем на лежанка във фитнеса, да се промушите под нея и да се върнете обратно в изходна позиция. Ако предизвикателството се прави по правилен начин, човек трябва да прилича на коала, която виси от дърво. Инициативата е по идея на компанията FITAID, която обяви, че за всеки успешен опит, който направим и споделим с хаштаг #koalachallenge, тя ще дарява по пет долара за борбата с пожарите в Австралия. 

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 

Looks like CrossFit's Fittest Man on Earth @MathewFras can't complete the latest fitness challenge to go viral — the #KoalaChallenge. Reckon you could make it the full way round? ( #???? @menshealthuk )

Публикация, споделена от Men's Health Australia ???????? (@menshealthau) на

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 

KOALA CHALLENGE complete ???????? @fitaid

Публикация, споделена от Codie Rae (@codie_rae) на

Горските пожари, които бушуват на континента от септември насам унищожиха над 10 милиона хектара площ. Стотици семейства загубиха домовете си в пламъците. Най-малко 26 души са загинали в бедствието. Плашеща статистика сочи, че над 1 милиард животни са загинали в огнената стихия. Десетки сърцераздирателни кадри на обгорели коали и кенгуру. Специалисти се опасяват, че адските пламъци са отнели живота на половината от 50-те хиляди коали на остров Кенгуру. От Министерството на околната среда в Австралия обявиха, че щетите върху популацията на торбестите животни са огромни и скоро те могат да се превърнат в застрашен вид. Оцелелите екземпляри пък са лишени от основната си храна - евкалиптовите дървета, които също са жертва на огъня. 

В тази връзка жители на Нова Зеландия стартираха подписка, с която призовават в страната да бъдат заселени коали от Австралия. Според тях страната предлага добри условия за развиването на популацията на изчезващия вид. В Нова Зеландия има около 30 000 хектара евкалиптови гори, които ще осигурят храна на коалите, посочва се в петицията. Организаторите са категорични, че торбестите животинки не биха представлявали риск за местната екосистема.

Изсипаха тонове храна от хеликоптер за бедстващите животни в АвстралияСамо в Ню Саут Уелс са опустошени около 5 млн. хка от пожарите