В близките седмици трябва да започне ремонт и реставрация на сградите на Астрономическата обсерватория в Борисовата градина. От Софийския университет са осигурени 100 000 лева – 50 000 от фирма, заяви доц. Евгени Овчаров, ръководител на катедра "Астрономия" в обсерваторията, пред БГНЕС.

Като част от ремонтните дейности екипът на обсерваторията е наел частна фирма да извърши почистване на двора от храсти, плевели и израснали корени.

Ентусиастите с кирки и лопати възстановиха каменни пътеки, забравени от десетилетия.

В двора ще бъде оформен и жив плет.

Ремонтите ще включват цялостна реставрация на сградите – отвътре и отвън, покриви и фасади, включително и пътеките в двора

"Разчистването на двора започна от преди около две години. Беше доста обрасъл, останаха много пънове и корени. Имахме обещание от Столичната община, че ще подпомогнат облагородяването на двора, но повече от година нищо не се случва. Така, че много се зарадвахме на инициативата на тази фирма, която организира събитието“, обясни ученият.

Към момента обсерваторията няма финансови проблеми, има отделени средства, които са напълно достатъчни за цялостния ремонт и реставрация. Такава е оценката на фирмата, която би трябвало да изпълни ремонта.

"Чакаше се да приключи и обществена поръчка, която неясно защо се забави. Остава да имаме разрешение от НИПК. Надяваме се наистина преди края на лятото ремонтите да се случат най-сетне", продължи Овчаров.

Снимки: БГНЕС