Собственик на магазин за алкохол и цигари експлоатира собствените си деца и се подиграва с институциите. Две момичета, на възраст 11 и 14 години, работят редовно в обекта, в който се продават алкохол и цигари. Децата са оставени сами да обслужват клиентите, а работното им време продължава до полунощ. В магазина, който се намира на кръстовището на булевардите „Пещерско шосе" и „Васил Априлов", често пазаруват пияни и наркомани. Това обаче явно по никакъв начин не притеснява собственика на магазина Стоян Казиски, защото той оставя момичетата сами да се оправят с тях.

В началото на септември TrafficNews.bg разказа подробно за нарушенията и показа записи от няколко скрити камери, които репортер на сайта направи в магазина. От разговора ни с момичетата, стана ясно че те знаят, че родителите им нарушават закона, но това не ги тревожи. „Татко вече плати една глоба", призна по-голямата девойка. Самият Казиски пък заплаши  репортерът ни „да не си вре носа, там където не му е работа".

Но тъй като работата на нашите репортери е да разкриват нарушения и нередности, TrafficNews.bg не забрави случая. Подадохме сигнал до Агенцията за закрила на детето, а месец по–късно от институцията ни изпратиха и резултата от направената проверка.

"Във връзка с подаден от Вас устен сигнал в ОЗД при ДСП град Пловдив на 12.09.2014 г. За две деца, продаващи в магазин за алкохол и цигари, Ви уведомяваме следното: На 15.09.2014 г. и на 20.09.2014 г. двама социални работници са посетили посочения в сигнала търговски обект, в който е нямало непълнолетни лица." 

Т.е от Агенцията са изпратили служители на проверка в първия учебен ден, най-вероятно в стандартното работно време – от 8 до 17 часа. Естествено децата не са били там, защото са били на училище.

По подобен начин бе проведена и проверката на Инспекцията по труда. Веднага след публикацията, наш репортер се свърза с директора г-н Чернаев и му съобщи за системното нарушение. На 12 септември /петък/, той ни увери, че ще изпрати екип още на следващия ден /събота/. Няколко дни по-късно получихме следния отговор:" Изпратих екип на мястото още в събота, но не бяха открити никакви деца. Няма как да се заемем със случая, тъй като не сме констатирали нарушение"

Репортерът ни системно продължи да вижда 14-годишната девойка зад щанда на магазина и без проблем си купуваше алкохол и цигари от нея. Когато засякохме девойката да обслужва с изплашен поглед пиян клиент, изпратихме нов сигнал. Този път до Второ районно управление към ОД МВР-Пловдив. Описахме проблема, предложихме да направим съвместна проверка, като предварително подадем информация, кога някое от момичетата е „на смяна". Вчера пристигна и отговор от районното управление. 

Във връзка с подаден от Вас сигнал, касаещ нарушения на трудовото законодателство се предприеха незабавни действия за неговата проверка. На 06.01.2015г. в 00:15ч., 07.01.2015г. в 07:45ч. и 07.01.2015г. в 00:15ч. служители от 02 РУП извършиха проверка на денонощен магазин за алкохол и цигари , находящ се в гр.Пловдив, бул.Пещерско шосе  №2. При извършената проверка не се констатираха непълнолетни лица назначени като продавач-консулатанти. 

 Благодарим Ви, че се обърнахте към полицията и винаги може да ни информирате за правонарушения и нередности денонощно на тел:032/932-002."

Междувременно репортер на сайта отново пазарува в магазина и ИЗНЕНАДА! - дъщерята на  собственика отново бе сама зад щанда. В 21.30 часа! Ние отново документирахме посещението си със скрита камера. Госпожицата бе „нощна смяна" на 31 декември и на 1 януари, видяха репортери на TrafficNews.bg.

Отворен остава въпросът кое дава кураж на въпросния бизнесмен да продължава да нарушава законите и да се гаври с институциите? Дали е имал предварителна информация за направените проверки или просто е имал късмет. На този етап ще се въздържим от коментар. 

На практика всички ведомства са си свършили работата. Отработили са сигналите и ще отчетат дейност. За съжаление обаче това се случва само на хартия. Ефект от свършената работа няма. Проверките нямат никакви последствия за бащата, който е изпратил двете си дъщери - момичета на 11 и 14 години да продават цигари и алкохол в 23 часа през нощта. Припомняме ви, че не става дума за инцидентен случай, когато мъжът е излязъл от магазина за минути и оставил децата сами, а за системна експлоатация.

През последната година в Пловдив станаха серия от въоръжени грабежи в денонощни магазини, припомня TrafficNews.bg. В полицията има регистрирани повече от 20 нападения. Повечето от тях не са разкрити. Според потърпевшите търговци, обирите са дело на младежи, зависими от наркотици.

Вижте цялата история от септември насам ТУК!

Станимира Пейкова, TrafficNews.bg