С над 10 см снежна покривка осъмна София тази сутрин. Наш читател ни изпрати снимки от жилищните си кооперации, като детските съоръжения са почти изцяло покрити от сняг. Кадрите наподобяват красив зимен пейзаж, но хората споделят, че за съжаление ще му се порадват само от терасите. 

Улиците в града са почистени, a 172 снегорина са на терен в София. Снеговалежите са по-обилни в района Панчарево, Витоша, Връбница, Банкя и Нови Искър.

В ход е жълт код за обилен сняг и силен вятър.

Междувременно всички входно-изходни артерии на областния град са блокирани от полицията, във връзка с мерките за ограничаване разпространението на коронавируса в страната. Образували са се километрични опашки на КПП-тата. 

Снимка: I see you КАТ - Дупница

Припомняме, че със заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова подстъпите към Витоша бяха затворени, заради голямото струпване на хора там, което се образува в събота, когато времето предразполагаше за разходки сред природата. 

Снеговалежи днес ще обхванат през деня по-голямата част от страната. Това определено ще спомогне за спазването на мерките за домашна карантина и социална изолация в условията на епидемията.

В западните райони те ще са значителни и ще започне да се образува снежна покривка. Дъжд ще вали в Горнотракийската низина и по Черноморието.

И във вторник валежите ще продължат - в Северна и Западна България от сняг, а в Горнотракийската низина и по Черноморието – от дъжд. Дебелината на снежната покривка ще се увеличава.

В сряда валежите постепенно ще отслабват и спрат, но ще остане предимно облачно.