Театър под звездите разсмя до сълзи жителите и гостите на ловешкото село Стефаново. Постановката „Видовден“ вдигна булото на забравата и потопи публиката в един отминал свят, поуките от който са актуални и днес.

В импровизирана сцена на открито се превърна дворът на храма в архитектурния резерват Старо Стефаново, прочуло се като селото с алафрангите заради красивите стенописи по сградите на къщите. Близо 100 от тях са обявени за паметници на културата. Пиесата "Видовден“ е написана преди три години от режисьора Васил Василев.

„Играем в нашия самодеен театър от любов към България , за да можем да се запазим като народ и като нация“, разказаха пред Trafficnews актьорите.

"Ние показваме тази пиеса от 2016 година насам в памет на наш възрастен актьор, който почина. За да не умира в паметта ни", каза режисьорът Васил Василев.

Вижте видеото:

Във "Видовден" играят хора с различна професия, обединени от любовта към театъра . Режисьорът Васил Василев е грънчар по професия. Някои от актьорите са скулптори, дърворезбари, художници.

Пиесата за втори път се играе в двора на храма в село Старо Стефанов , а поканата това да се случи идва от Розмари Де Мео - автор на превърналата се в хит книга „Стопанката на Господ“, издадена в над 100-хиляден тираж.

"Видовден" е една история, изпъстрена с багрите на един почти забравен диалект, който завладява със зевзеклийския си хумор. Един колоритен разказ, пресъздаващ автентичния трагикомичен свят на нашите деди," обяснява Васил Василев. Ето избрани моменти от пиесата „Видовден“ под звездите в село Старо Стефаново.