Българите, които си вадят паспорти от началото на 2021 година, вече няма да ги сменят през пет години, а през 10. Изключение ще има само за децата до 18 годишна възраст, чийто срок остава една петилетка. Това решиха депутатите днес на второ четене в Закона за българските личните документи.

Законът влиза в сила от 10 октомври 2020 г., но МВР има срок да осигури техническите и организационни условия за издаването на паспорти не по-късно от 1 януари 2021 г.

 Предвижда се и нова облекчена процедура за подаване на заявленията за смяна на паспорт от чужбина. Това ще става чрез автоматизирана информационна система за електронни услуги на Министерството на външните работи. Готовите документи ще могат да се получават по пощата. Срокът за издаването също се намалява. От 90 дни за обикновена услуга, той ще бъде 45 дни. Бързата услуга пък ще става за 30 дни вместо за 60.

Личните карти също се променят. Към тях ще се добавят биометрични данни, каквито в момента има в паспортите.

Въвеждат се и срокове за издаване на документ за самоличност на чужденец, получил убежище, статут на бежанец или хуманитарен статут: при обикновена услуга - до 30 дни, а при бърза услуга - до 10 работни дни.