Нощта в Габрово е преминала нормално, но полицейското присъствие в града остава засилено, съобщиха от МВР.

Снощи напрежението ескалира след нанесения побой над продавач в магазин от трима роми. Протестиращите тръгнаха към ромската махала в града. Нанесен бе погром на няколко къщи, в които обаче нямаше хора.

Повече от четири часа продължи обиколката на габровци, които скандираха, че искат строги присъди за безчинстващите роми и настояваха властта да вземе по-строги мерки срещу тях.

"Искам да призова гражданите към мир, спокойствие и разум, тъй като всяко едно ескалиране на напрежение може да доведе до нежелателни последствия", обяви старши комисар Тодор Гребенаров, зам.-директор на главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП).

"Както знаете, този протест беше нерегламентиран. Основният призив беше в социалните мрежи. Събра се голяма група от хора, ситуацията ескалира. Колегите бяха взели необходимите мерки, но никой не е очаквал да се получи такава ескалация на напрежение", посочи още той.

"Допълнително бяха дислоцирани достатъчно на брой сили от Дирекция "Жандармерия" и специализирани полицейски сили от София, които да гарантират сигурността и обществения ред на територията на Габрово. Те ще останат докато е необходимо", увери Гребенаров.

Междувременно мъжете, нанесли побоя над магазинера, бяха задържани повторно, този път обаче им бяха повдигнати и обвинения.

С постановление на Районна прокуратура – Габрово тримата са в ареста за 72 часа.

Прокуратурата е привлякла в качеството на обвиняеми лицата с инициали Н.М.(на 21 години), Й.А. (на 20 години), П.А. (на 30 години) за това, че на 7 април 2019 г. в магазин "2+2" на ул. "Николаевска", действайки като извършители чрез нанасяне на множество удари с ръце и крака в областта на главата, тялото и краката, причинили на продавач-консултанта с инициали В. И. (от Габрово) лека телесна повреда по хулигански подбуди. Действията по разследването продължават под ръководството на Прокуратурата.

Междувременно вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов свика извънредно заседание в Министерския съвет с вътрешния министър Младен Маринов и представители на МВР заради напрежението в Габрово.

"В момента аз замествам министър-председателя Бойко Борисов. Случилото се в Габрово налага да се съберем с ръководството на МВР и да обсъдим оперативната ситуация в момента, както и мерките, които са взети срещу подобни прояви", посочи той.

"Смятам, че трябва да бъдат набелязани мерки. Подобен вид контингент, който обитава най-вече незаконни махали и къщи, периодично да бъде профилактиран от органите на реда", заяви Каракачанов и изтъкна, че именно от този контингент излизат хората, които извършват побои и престъпления.

"Трябва да се обсъди и дали са били адекватни мерките на МВР. Виждаме, че полицията реагира бързо и овладява ситуацията", обясни вицепремиерът.

"Вината не е на полицията. Проблемът е как да се вземат превантивни мерки, за да не се допускат подобни инциденти, а не полицията да реагира след това", обясни Красимир Каракачанов.

"Главният бияч в случая, мисля, че има 5 или 6 регистрации, и няколко присъди", съобщи той.

Според него въпросът е не само към полицията, а и към правораздавателните органи, защо човек с толкова регистрации и присъди се разхожда по улиците на България.

Вицепремиерът Томислав Дончев тази сутрин пък отиде на крака до Габрово, градът, в който той бе кмет преди да влезе в правителството.

Габрово скочи срещу ромите като Войводиново, жандармерия на крак цяла нощТримата биячи, които налетяха на продавач, са с криминални досиета, вицепремиерът Дончев успокоява страстите след погромите в сряда

Протест в Габрово заради побоя над продавач! Напрежението ескалира!Хората изразиха подкрепата си за пострадалия и поискаха справедливост от правораздавателната система