Апелативна прокуратура да поиска от съда отнемането на строителното разрешение на фирма „Неокор Билдинг“ ЕООД за обекта на ул. „Гладстон“ 12, настояват в сигнал от кметството на район „Централен“. Кметът Георги Стаменов е бил на място, веднага след като е получил сигнала за събарянето на сградата паметник на културата.

„Фирма е „Неокор Билдинг“ ЕООД внесоха проекта за одобряване и издаване на строително разрешение. Проектът е за ремонт и възстановяване на съществуваща сграда с пристройка към нея. Съгласуван е от Националния институт за недвижимо културно наследство и след надлежно разглеждане от експертите на администрацията, бе издадено такова строително разрешение за ремонт, реконструкция и възстановяване на съществуваща сграда“, казказа пред репортер кметът на „Централен“.

В първите етапи на строителните дейности са били премахнати покривната конструкция, дървените елементи отвътре и когато е трябвало да бъде укрепена фасадата, за да бъде изпълнен проектът, днес на терена влезли машини и съборили цялата постройка.

„Недопустимо е – тази сграда е в защитена зона, има статут на паметник на културата с ансамблово значение.  Всеки един от нас може да си направи изводите сам за случилото се. Ние уведомихме незабавно Министерство на културата и кмета на Пловдив.  Отидохме с Комисия и издадохме констативен акт, с който се разпореждаме незабавно машините да бъдат изведени от обекта, незабавно да се прекратят всякакви строително-ремонтни дейности. След това подадохме сигнал към Прокуратурата“, обясни хронологията на събитията Стаменов.

Сигналът до Прокуратурата е в две части.  Едната е по Наказателния кодекс по чл. 277 за увреждане и унищожаване на сграда в защитена зона. Вторият сигнал е за предприемане на действия за отмяна на строителното разрешение, което е издадено.

„Апелативна прокуратура е органът, който може да пледира пред съда за отмяна на това разрешение. Основанието за издаването на този документ не съществува. То е за ремонт и възстановяване, а те премахнаха сградата“, допълва кметът на „Централен“.

Министерство на културата също е реагирало веднага и е изпратило арх. Слави Славов, за да се запознае с цялата преписка и на терен да види какво се е случило. Предстои да бъде съставен акт за административно нарушение.

Специална докладна е изпратена до министъра на културата Боил Банов, в която е обяснено в хронология какво се случва със сградата.

Според специалистите във фазата на издаване на строително разрешение проектодокументацията е била изрядна. След това обаче нещата не стоят точно така.

На строителния обект липсва информационна табела, комисията е установила и липса на регистрирана заповедна книга. Така не може да се установи фактически кой извършва работата.

„ В този смисъл смятаме, че инвеститорите сами са унищожили този паметник. Липсата на заповедна книга не дава възможност за установяване на реалната строителна фирма, която работи в обекта, защото по правило регистрираните такива в Камарата на строителите носят отговорност при подобни ситуации“, каза Стаменов.

По време на огледа на терена на съборената къща комисията е открила само строителни работници. Експертите от Районния строителен контрол са изискали документи и са се разпоредили работата по обекта да бъде прекратена.

От Общинския Инспекторат са извършили проверка и на техниката, с която е съборена къщата – на чия фирма са, имат ли разрешително за влизане в града. В това отношение нарушения не са установени, но на проверяващите не е предоставен договор между инвеститора и фирмата, която е съборила сградата.

„Не можем да всеки инвеститор да поставим човек от общинската администрация. Има одобрен проект и в тази си фаза всичко е било изрядно. Контрол и установени процедури има. Няма как как обаче да знаем какво се случва в главата на един инвеститор.  Днес сутринта отиват с багер и камион да почистват терена и след няма и половин час сградата липсва. Сами разбирате, че това е планирано деание. За съжаление – пак казвам, една изключителна сграда с много история изчезна. Ако ние самите не сме бдителни, самите инвеститори не оценяват в какви обекти работят, няма сила, която да може да противодейства“.

Припомняме, че сградата на ул. „Гладстон“ 12 е паметник на културата с ансамблово значение. Тя е построена от големия тютюнотърговец Васил Куцоглу и по думите на стари пловдивчани е дело на гениалния архитект Йосиф Шнитер.