Превозвач от Севлиево заплашва да остави общината без междуградски транспорт. Причината - приетият закон,  задължаващ транспортните фирми да купуват за автобусите само седмични винетки. Това оскъпява услугата в пъти. превозвачът се закани дори да съди АПИ и изкара на протест служителите си. Фирмата му е с 30-годишна история и една от първите на частния пазар у нас след промените.

„На 17 юли разбрах, че мога да купувам само седмични винетки. Имам 12 автобуса и винетните им стикери са разпределени като суми в един ден и просто изтичат през 2 дни. И чиста случайност е, че на 17-и разбираме първи”, коментира пред Нова превозвачът Пламен Боевски, който притежава най-старата транспортна фирма в града.

Той обясни, че годишната винетка за автобусите е 800 лева. Тя не може да се закупи от месец януари. Месечният стикер пък е 80 лева, а седмичната – 40 лева. Боевски твърди, че е принуден да купува само седмични и дневни винетки, което увеличава двойно разходите на фирмата.

„Още при приемането на Закона за пътищата и влизането му в сила беше ясно, че на 17 юли няма да могат да се закупуват месечни винетки. Това е записано в закона. Законодателят е определил и е взел под внимание всички факти”, коментира проф. Олег Асенов от „Националното ТОЛ управление”.

По думите му продажбата на месечните винетки може да  бъде възстановена още тази седмица.

За протеста на превозвачите в Пловдив вижте тук:

Пловдивски превозвачи: Всеки момент може съдия-изпълнители да влязат при насТежкото финансово състояние на транспортните фирми може да провокира внезапни проверки