От Инициативния комитет в село Труд излязоха с отворено писмо към Европейската комисия, Европейския парламент и премиера  Бойко Борисов, във връзка с битката им с електроцентралата в началото на селото.  В него те са описали хронологията на събитията през последните 4 години, както и проблемите, които според тях създава централата за биогаз.  По думите им продължава  престъпното отношение от страна на институциите спрямо опазване живота, здравето и правото на нормален живот  на един от многото потърпевши райони.

Ето и цялото писмо, без редакторска намеса:

Уважаеми дами и господа,

Пишем тези редове от името на всички потърпевши от село Труд, Нова Загора и Царевец.

В последното от изброените населени места вече има влязло в сила прокурорско постановление срещу директора на БАБХ – Враца, което постановява преустановяване дейността  на централата работеща с животински отпадъци . Уволнен е и директора на РИОСВ Враца.  Какво обаче се случва в област Пловдив, община Марица?

ПРОВЕРКИТЕ

В пловдивското село Труд, област Пловдив, община Марица, сме свидетели на безсрочни предписания на РИОСВ и видимо добра комуникация между проверяващи и оператор на производството - за сметка на потърпевшите данъкоплатци.  Докато всеки протокол от така наречените „проверки“ на местната Еко инспекция завършват с „РИОСВ – Пловдив ще продължи ефективния контрол в обекта“ и след двуцифрения брой проверки, които обикновено констатират, че всичко е „в норма“, независима лаборатория SGS (при планувана проверка  в хода на последното дело срещу поредното инвестиционно намерение на Централата в Труд), установява надвишавания на отровен газ в пъти над норма.  Последици за нарушителите нямаше! Такива нямаше и след протоколираните с полицейска акция на няколко пъти, констатирани нарушения за разлив в зимния забранен за торене период (с влязла сила от януари 2018г. заповед на министър Нено Димов и Румен Порожанов), в компетенцията на БАБХ и Отдел Екология на община Марица. Относно твърдението, че оператора има собствена система за мониторинг и полага усилия да не вреди на околната среда сме категорични, че това не е така. На база изпратените документи с всички пропуски и несъответствия на пуснатите НЕРЕДОВНО в  експлоатация инсталации за производство на електроенергия от биомаса, комисията по петиции в Европейския парламент oтправи питане към European Commission за провеждане на ПРЕДВАРИТЕЛНО РАЗСЛЕДВАНЕ. Казуса стигна и до комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в Европейския парламент. Вярваме, че от тук насетне започва кошмарът за всички от РИОСВ, РЗИ, БАБХ, МОСВ, община и други компетентни.

ПРОСЛОВУТАТА НЕИЗПОЛЗВАЕМА ПЕРКОЛАТНА ВАНА

/източник на непоносима смрад и към днешна дата/

Едно от предписанията на РИОСВ-Пловдив е свързано с искане ограничаване на миризми от площадката на оператора . Предписанието със сигурност е навършило година и половина, като след натиск  на местното Сдружение „Бъдеще за село Труд“, беше „потърсена сметка“ на оператора и уж получихме уверение, че ще се вземат нови мерки. Отново напомняме, че всичко това се случва над 400 дни назад във времето. Това, което ни прави силно впечатление е, че тези порочни практики от страна на държавни институции, да пишат предписания и при не наличието на вторичен сигнал, често да ги „забравят“, не се случват само в Пловдив и региона, а във всички краища на България!

Да вземем за пример прословутата „НЕИЗПОЛЗВАЕМА“ според МОСВ и РИОСВ-Пловдив ПЕРКОЛАТНА ВАНА.

Въпросната вана е източник на неприятните летливи газове с неизвестен състав, усещани системно на близо километър от площадката. Ваната покрита с брезент, според РИОСВ-Пловдив е излязла от употреба! Оказва се обаче, че си е напълно използваема и при всеки задушаващ източен полъх за трудчани, стигайки до площадката с просто око се вижда разгърнат брезент, пълна с течност, често и фадрома, която зарежда в нея.

Снимките, които изпращаме са заснети и изпратени ни в различен период (снимката от птичи поглед е от преди броени дни), като гледката е винаги една и съща. Питаме, как се случва така, че РИОСВ Пловдив, през всичките извършени проверки за повече от 2 години не констатира явното нарушение?

ПОЖАРЪТ

Потулен бе и случаят с възникналият пожар между реакторите пълни с метан , в следствие на не завършената изходна фаза, за което сме сигнализирали РИОСВ-Пловдив и МОСВ година назад.

РИОСВ и РДПБЗН в лицето на пловдивските им звена, излязоха с констатации, за нещо безобидно горяло, забележете   до загражденията. В приложеният снимков материал ясно се вижда обема и локацията на кълбата дим.

СКАНДАЛНО ОТНОШЕНИЕ НА ЗЕЛЕН ТЕЛЕФОН РИОСВ ПЛОВДИВ И ОБРАТНА ВРЪЗКА

На 15 Юни 2019, обедно време, инж. Атанас Иванов се обажда на Зелен телефон да сигнализира за поредното обгазяване на района (един от мобилните номера).

Вдига  дежурния, който трябва да приеме сигнала. Инж. Иванов е информиран, че”в пловдивската Еко инспекция са запознати прекрасно с проблема, но нищо не могат да направят, не зависи нищо от тях и проблема може да се реши само на високо ниво в София.” След, като получава този отговор, Сдружението подава сигнал на дежурния телефон на МОСВ София и предава думите на пловдивското звено на МОСВ.

Системно след подаден сигнал с искане за проверка, обратна връзка липсва. Най-често това се случва със сигнали по Еко казуса до община Марица и най-вече сигналите ни за обгазявания до местната Еко инспекция. Визираме писмени сигнали, в които изрично сме изискали да бъдем уведомени за проверките, но не сме търсени. Не можем да си обясним тази явна непоносимост от страна на държавните институции към хората, търсещи правата си.

Явно е, че  неистовите усилия полагани от граждански инициативи, да бъде защитено правото им на живот в нормална здравословна среда, както повелява Конституцията на Република България не се нрави нито на инвеститор, нито на държавни институции. Това за съжаление е чиновническа диагноза не само в общ. Марица/Пловдив, Нова Загора и с. Царевец (общ. Мездра) а и в почти всички български градове и села.

Безброй са хората и населените места свързали се с нас, за същото отношение от местните проверяващи органи, в лицето на РИОСВ, РЗИ, Общински отдел Екология и др.

АВАРИИТЕ

За 4 години кореспонденция с пусналите в експлоатация този тип производства институции, трите засегнати страни Труд, Нова Загора и Царевец, разбираме, че технически контрол не се извършва от нито една държавна структура. Такава липсва, докато аварии не липсват.

За последния месец работните дни на инсталацията в село Труд се броят на пръсти. Прилагаме снимков материал на „кипналите“ биогаз реактори. Това е честа гледка, технически проблеми не липсват. Известните ни недостатъци сме свели до знанието на РДНСК, МОСВ, Премиер, Омбудсман и др  още през 2017-та година . Дори и в дните, в които не работи аромати във въздуха не липсват.

При опит да се зареди за работа, всички съдове се отварят (проблема, който описахме по-горе, и  който местната Еко инспекция не контролира в продължение на години, не спазвайки заповедта на собствения си директор Стефан Шилев)

Случаят не е изолиран- еднократен, това е опит за системно потъпкване на гражданските права в няколко общини. Очакваме съдействие и адекватни мерки от всички институции и лица към които се обръщаме. Междувременно ние- потърпевшите, ще продължим да работим за разрешаване на гореописаните казуси.

С уважение:  

Сдружение „Бъдеще за село Труд“  

Инициативен комитет „Нова Загора иска да диша“

Инициативен комитет с. Царевец