"Скритите послания с  Красимир Куртев“ - Скъпи читатели на Trafficnews, добре дошли в рубриката! В поредното издание ще засегнем темата - Скритите послания на рождените скъпоценни камъни.

 

Какво представляват рождените камъни? Рождените камъни са скъпоценни камъни, които обикновено се намират в бижута, например пръстени, колиета или висулки. Те са скъпоценни или полускъпоценни и всеки рожден камък символизира месец, дата, ден от седмицата или зодиакален знак, като всичко зависи от това коя таблица или списък с рождени камъни ще изберете да спазвате (те са няколко).

 Най-често в западния свят рожденият камък символизира месец от Григорианския календар. Лично аз препоръчвам изчисленията на рождените камъни да се правят по лунния календар.

 Рождените камъни често са идеалният подарък за любим човек, член на семейството или близък приятел. Те са ценни, лични и имат астрологическо и митично значение. Смята се, че всеки от тях притежава уникални лечебни свойства. Навярно познавате някой, който притежава рожден камък, може би и вие самите пазите такъв гардероба си или дори в момента го носите, но някога питали ли сте се откъде произлизат рождените камъни?

 С изключение на няколко скъпоценни камъни като перла, кехлибар и корал, повечето рождени камъни са минерали, затова е интересно да видим кои минерали се класифицират като скъпоценни камъни и кои – не. Минералите трябва да притежават четири основни свойства; те трябва да бъдат естествени (не изработени от човек), да бъдат твърди (да не се разтопяват или изпаряват), да бъдат неорганични (а не да са живи същества, основани на въглерод) и трябва да бъдат кристални (с характерно разположение на атомите).

 Това, което превръща един минерал в скъпоценен камък далеч не е свързано с геологията, а повече зависи от човешките убеждения и възприятия. В общи линии скъпоценните камъни са минерали, които се считат за ценни поради своята атрактивност или общ естетичен вид, рядкост, издръжливост, или поради определени културни схващания. Очевидно това може да варира, в зависимост от мястото и времето в историята, както и от различните държави и култури.

 Традиционното астрологическо понятие за рождените камъни датира още от Библията и по-специално от нагръдника на Арон. Арон, когото често наричали „Арон свещеника”, бил брат на Моисей, Божи пророк и първи високо свещеник на израилтяните.

 Твърди се, че церемониалният нагръдник на Арон е първоизточникът на рождените камъни; на него имало четири реда с по три скъпоценни камъка, символизиращи 12-те месеца в годината и 12-те зодиакални знаци.

„Камъните да бъдат дванадесет, според имената на синовете на Израиля, според техните имена, както се изрязва печат; да бъдат за дванадесетте племена, всеки камък според името му.” - Изход 28:17-20

Казват, че самият нагръдник е бил квадратен, с 22 см дължина и широчина, а 12-те камъка били инкрустирани върху златна основа, но подредбата и наименованията на камъните са много оспорвани и се различават в различните преводи. Отчасти това се дължи на факта, че по онова време скъпоценните камъни нямали конкретни имена; обикновено ги кръщавали на техния град или държавата, откъдето произхождат.

Най-разпространеното наименование на камъните от нагръдника е следното: на първия ред камъни отляво надясно били разположени рубин, топаз и берил; на втория ред имало тюркоаз, сапфир и смарагд; третият се състоял от хиацинт, ахат и аметист и на четвъртия ред камъни били наредени хризолит, оникс и яспис.

Ако погледнем тълкуването на нагръдника в новата американска стандартна Библия, ще открием списък, който се различава на места. Той описва разположението на скъпоценните камъни по следния начин: (Ред 1) рубин, топаз, смарагд; (Ред 2) тюркоаз, сапфир, диамант; (Ред 3) хиацинт, ахат, аметист; (Ред 4) берил, оникс, яспис.

 Съвременният списък с рождени камъни е създаден от Американската национална асоциация на бижутерите и е възприет официално през 1912 г. Въпреки своята противоречивост и критиките на пуристите заради преместването и отстраняването на някои от първоначалните скъпоценни камъни, днес той най-често се възприема като окончателна таблица с астрологически рождени камъни.

 В източния свят има други интерпретации и списъци с рождени камъни, които не са свързани пряко с библейския нагръдник. Това са преди всичко

Митичният списък с рождени камъни, който е от тибетски произход и датира от повече от хиляда години и Аюрведичният списък с рождени камъни, който датира от 1500 г пр. Хр. в древна Индия и е свързан с аюрведичната индийска медицина.

 По традиция хората носят собствения си рожден камък, който се определя от дата им на раждане, като рожденият камък носи на човек уникални психически и лечебни ползи, но именно в Полша през 15 в. носенето на рождени камъни е придобило значителна популярност.

 Полският обичай да се носят рождени камъни е малко различен и вместо да носят собствения си, уникален рожден камък, хората притежавали комплект от 12 камъни. Колкото и скъпо и романтично да изглежда това, всеки комплект обхващал всеки месец от годината и хората носели всеки камък в зависимост от датата и без значение каква е рождената им дата, като винаги носели рождения камък, който притежавал най-голямата лечебна сила в конкретния ден.