СКРИТИТЕ ПОСЛАНИЯ С КРАСИМИР КУРТЕВ : Скъпи читатели на Trafficnews, добре дошли в рубриката! В поредното издание ще ви представя, скритите послания за мистиката на папският гръден кръст

 

Тъй като съм езотеричен анализатор и херменевтик, така и никой не ме попита, каква е символиката на кръста носен от папа Франциск… (виж снимка 3).

 

 

А и трябва ли да ме пита някой сред този океан от толкова богослови и прочие вещери (хора с познания). Позволете да изложа и своето виждане: Един от първите папи, който поставя началото на папският гръден кръст, е папа Лъв III, през 811 година. Той е получил кръста като подарък от Никифор, тогавашен патриарх на Константинопол. Кръстът е изработен от масивно злато и скъпоценни камъни, и става обичаен символ за гръден кръст за всеки един папа.

***

Детайлите на кръста носен от папа Франциск се коренят в притчата от Евангелието на Лука: „5 И като я намери, вдига я на рамената си радостен. 6 И като си дойде у дома свиква приятелите си и съседите си и им казва: Радвайте се с мене, че си намерих изгубената овца. 7 Казвам ви, че също така ще има повече радост на небето за един грешник, който се кае, нежели за деветдесет и девет праведници, които нямат нужда от покаяние.“ - Лука (15 : 5 -7).

***

Кръстът е статуетката „Добрият пастир“, изработена от скулптора Антонио Веделе. (виж снимка 1)

В центъра е фигурата на човек, който изобразява пастир (Исус), добрият пастир, който носи на раменете си (виж снимка 2)изгубената овца около врата си, докато другите овце следят радостта отблизо. На самия връх на кръста е гълъб, който се спуска надолу - Светият Дух, който слиза от Бог Отец към Бога Син и помага на изгубените в тъмнината и им дава нов живот. Според папа Франциск, линейният стил е предназначен да бъде символ на нова църковна ера, „Бедната църква на бедните“. Дали има някаква взаимовръзка с Новият световен ред и Нова църковна ера, нека всеки сам да си тълкува, сиреч Алетея ще си остане за мен…

***

Няма да влизам в теория на конспирациите. Дали въпросният гълъб най-горе, е черната птица на Изида - сестра и съпруга на Озирис и това ще остане за мен. Апропо, като стана дума за гълъб, нека да не забравяме, че по принцип тези птици - гълъбите са много войнствени. Способни да се избият за и трошичка хляб. Гугутките са кротки, а не гълъбите. Но това също е друга тема…

***

Човекът изобразен на гръдният папски кръст е със скръстени ръце под формата на „Х“. Според илюмината Адам Вайшаупт, (разочарован от масонството, след основаването на илюминатите), „Х” е връзката със смъртта и египетския бог Озирис: „Озирис е бил добрият пастир, който е бил обичан от народа си и му се отдавало почит, защото донесъл успехи на египтяните"

***

 „Х“ знака е символ на Qliphoth / Qlippoth / Qlifot или Kelipot - полярните противоположности на светия сфирот. От арамейски - Царството на злото също се нарича Sitra Achra / Aḥra ( арамейски ארא אחרא , "Другата страна" противоположната святост) в текстовете на Кабала.