Скритите послания с  Красимир Куртев“ - Скъпи читатели на Trafficnews, добре дошли в рубриката! В поредното издание ще ви запозная със Символиката на даровете от влъхвите поднесени на Исус.

Символика на даровете от влъхвите, легендите сякаш оживяват.

В Началото съществувал за тях само бог Род, създал Вселената, Световното дърво и трите свята./ гигантско дъбово дърво, според преданията в короната Жар птица е била свила гнездо. В корените живеела огромна митична змия, която свързвала света на живите и света на мъртвите./ По вертикалата на Световното дърво са разположени трите вселенски свята - Прав, Нав и Яв. Според някои изследователи тримата са били източни царе.

 

Какви всъщност са били влъхвите?

 Попадайки на по- долните стихове от Матей, реших да потърся повече информация за тримата влъхви и техните дарове за младенеца Исус родил се във Витлеем. Какви всъщност са били влъхвите?

„А когато се роди Иисус във Витлеем Юдейски, в дните на цар Ирод, ето, мъдреци от изток пристигнаха в Ерусалим. И като влязоха в къщата, видяха детето с майка му Мария, паднаха и му се поклониха; отваряйки съкровищата си, принесоха му дарове – злато, ливан и смирна.” Матея 2:1- 11.

Предоставям ви една невероятна приказка съдържаща много ценна информация за „През една зимна нощ, преди N хиляди години, в покрайнините на Витлеем, в полутъмния обор се родил Младенец. Мучали крави, конете трепкали насън, магарета неспокойно се въртели върху сламените си постилки. Майката повила Младенеца, нежно го поставила в яслите и с любов се надвесила над новороденото.Неочаквано вратата на обора се отворила и в прашни, скъпи дрехи влезли трима източни царе (наричаме ги влъхви) с богати дарове в ръце.

 Влъхвите били не само владетели, но и учени: те наблюдавали небесните светила и когато забелязали на изток изгрева на чудна звезда, тръгнали след нея, за да се поклонят на Богомладенеца. Преданието е съхранило техните имена: Валтасар, Каспар и Мелхиор. За новородения Христос те донесли злато, ладан и смирна. Ладан е скъпа ароматична смола от едно особено дърво, която в древността поднасяли в знак на особено благоволение. Със смирна, това скъпо благовонно масло помазвали умрелите. И така, злато – за Царя, ладан – за Бога, смирна – за Човека.

 Влъхвите са поднеси дарове на Младенеца, какви са били те?

 Тези дарове на влъхвите се пазят и до днес.

Златото – това са 28 златни пластини с размери 5 и 7 см, с различна форма – трапец, четириъгълник, многоъгълник… Върху всяка има орнамент – най-тънък филигран, който не се повтаря нито веднъж.

Ладан и смирна – малки, големи колкото маслина топчета – те са около 70. Тези съкровища се пазят с голямо уважение в манастира „Свети Павел“ в Света гора, на Атон. Тяхната ценност не е само духовна, но и историческа, археологическа; тя няма цена, затова те са поставени в малки сандъчета, в каквито пазят мощите на светците.Честните дарове на влъхвите Божията Майка грижливо е пазела през целия си живот.

И когато вече знаела, че й предстои да се раздели със земния си живот, тя предала даровете, заедно с ризата и пояса си в Йерусалимската църква, където те се пазели до 400 г. Византийският император Аркадий ги пренесъл в Константинопол при освещаването на новата столица на империята. След това те попадат в град Никея и остават там около 60 години. Когато римляните били изгонени от Константинопол, даровете се върнали в столицата. След падането на Византия през 1453 г. даровете на влъхвите заминават за Атон – в манастира „Св. Павел“. Отнесла ги сръбската княгиня Мария. Там, където коленичела Мария, сега има издигнат кръст, който се нарича „Царицин“. По-късно, наблизо бил изграден параклис, вътре в който е изобразено посрещането на великата светиня от монасите.

И днес от даровете на влъхвите се носи удивително благоухание. Понякога изнасят даровете от манастирската ризница за поклонение от поклонниците и тяхното благоухание изпълва църквата. Монасите на Света гора забелязали, че даровете изцеляват онези, които са обсебени от нечисти демони. От 80-те години на ХХ век 2-3 предмета от даровете всяка година се изнасят от манастира за поклонение. Даровете на влъхвите, като една необикновена светиня, притежават Велика благодат. Те служат за източник на изцеление за много хора и са свидетелство за Господното пришествие в света.

 Каква била символиката на тези скъпоценни дарове към Исус? Златото – за него Демокрит казва,че златото е владетеля на всички владетели. Има силно въздействие на гърления и сърдечен центрове. Влъхвите даряват златни плочки – „ Благост и вярност нека не те оставят; Вържи ги около шията си, Начертай ги на плоча на сърцето си. Така ще намериш благоволение и добро име Пред Бога и човеците .” – Притчи соломонови 3 : 3 – 4.

 Каква е символиката?

 Изчислих чрез библейският код, каква е вложената символика : 28 пластини / плочки / на брой, толкова трае един Лунен месец. 28 е тайната стойност на свещеното числото 7. Те са били многоъгълни / многоъгълника е символ на посоките

на света общо 8 / с размер 7 на 5 всяка една, умножено това прави 35 след редуциране по кабалата 3+5=8. Числото 8 обърнато хоризонтално в математиката е символ на Безкрайността. Били са златни, а златото увеличава лечебните свойства на минералите.

Ладан и смирна – общо 70 топчета. По кабалата това прави СЕДЕМ. 7 основни енергийни центрове, 7 тона в музикалната гама, 7 са цветовете на дъгата, 7 метала при алхимиците, 7 форми на кристализация. Ако съберем 28 златни пластини със седемдесетте топчета получаваме цифрата 98 – 9 + 8 = 17 след редуциране се получава числото Осем – Безкрайността.

 

Ладан / Ливан / – Кедрово дърво

Сред многото различни видове дървета-целители е и кедърът. За тези свойства на кедъра Господ обръща внимание на хората в Библията. Така в третата книга на Мойсей, Левит / в глави 13 и 14 б.а./, Бог учи посветените как да лекуват хората. От всички растения няколко пъти споменава само кедровото дърво, как изцелява и пречиства (в това число и от проказа - лепра). Известният лекар професор Л. Л. Щеников в стремежа си към разкриване тайната на дълголетието и изцелението на човека от болести се обръща към Библията.

 От Новия Завет той почерпва истината, че дори малкото парченце кедър носи „много повече енергия отколкото всички енергийни апарати на Земята, създадени от човешката ръка.“ От къде е тази енергия в кедъра? За какво и за кого е предназначена?

Сибирският кедър е дълголетник, живее над 550 години, а в литературата има сведения и за 800-годишни дървета. През това време неговите милиони иглички улавят излъчванията от Космоса, които се предават от човека. Човекът в състояние на любов излъчва светла енергия и тя отива в Космоса.

 Така създадената енергия е способна да сътвори мир, нито един прибор на света не може да измери скоростта на тази енергия. Слънцето изпраща своята енергия така, че да отрази светлото излъчване на човека, дори да не е в неговия спектър, отразява се и се връща преобразувана в благодатно излъчване. Денем и нощем кедрите със своите иглички приемат това излъчване и наливат в себе си целия спектър на светли енергии, излъчвани от хората. Когато тя се оказва недостатъчно в Космоса или в целия живот на Земята, кедърът отдава тази светла енергия.

 

Смирна – Помага за предпазването на кожата от вредното действие на външните фактори, които водят до преждевременно стареене.

Легендата гласи, че отначало само в Рая виреели удивително красиви дървета – Кедри. Когато Господ изгонил първите хора за техните прегрешения, Адам скрил в дланта си три семенца – от кедър, кипарис и бор. От тези семенца израснали всичките гори на Земята. Пазителите на

 Първоизточните Знания утвърждават, че Кедърът е бил създаден от Господ като съхранител на енергията на Космоса, Божествената Му ръка го е направила Цар на горите. Това царствено дърво е станало символ на предаността към Християнската вяра. Легендарният цар Соломон е построил своя флот и Храм Господен в Йерусалим от Кедър Лот е засадил в пустинята три дървета (кедър, кипарис и бор), които се сраснали помежду си и именно от ствола на това дърво e бил направен Кръста на който е бил разпънат Христос.

 Древните лечители ползвали скъпоценни минерали заедно с дървесина и смоли от целебно енергийни дървета. Тамянът се свързвал със Слънцето, а смирната посвещавали на Луната. Тамянът бил важна съставка в като лечително масло и прочистващ дим, смирната – средство за балсамиране.Като обобщим написаното до тук се убеждаваме, влъхвите са принесли безспорно скъпоценни дарове на бъдещият лечител феномен Исус, който ще покаже на света чрез Божите повели целебни чудеса.

 Извадки от книгата- „Великата симбиоза” – 2008г. Автор: Красимир Куртев