Уникална и единствена по рода си експозиция "Болести и лечение през вековете" се откри в Музея на медицината към Медицински университет-Пловдив. Изложбата представлява вълнуваща разходка в миналото на медицината и разказва, както за страданията, измъчвали от векове човечеството, така и за благородната професия на изцелението и надеждата.
 
В изложбата "Болести и лечение през вековете" са включени археологически артефакти, показващи разнообразните медицински практики по земите ни от Античността до наши дни. Основният акцент в експозицията е колекцията от римски хирургични инструменти, монети с изображения на здравеносни божества, средновековни оловни ампули и съдове за териак. Автор на изложбата е Мария Христова от Националния антропологичен музей към Института по експериментална морфология, патология и антропология с музеи при БАН. "Дадох си сметка за много неща и изобщо за това, как сме оцелели, как сме достигнали до тук именно благодарение на лекарите и тяхната благоросна професия, която в древността е считана за изкуство, те са били помощници на Бога", разаза пред TrafficNews Мария Христова.
 
 
Посетителите на музея в Медицински университет-Пловдив имат възможност да разгледат уникални антропологични материали с палеопатологията на предците ни - травми, професионални болести, генетични заболявания, сифилис, както и следите от различни лечебни методи. За събирането на артефактите съдейства и Регионален исторически музей-Шумен. От там са съдействали за доставянето на уреда за пневмоторакс, с който в миналото специалистите са лекували туберкулозата между двете световни войни.
 
"Експозицията "Болести и лечение през вековете"е част от събитията, свързани 75-годишнината от основаването на МУ-Пловдив. Бележи една от основните ни мисии - освен образователна и научно-изследователска, мисията ни е да бъде отровени към обществото и да запознаваме не само нашите студенти и преподаватели с подобен род изложби, но също така и обществото разказа пред екипа ни по време на откриването ректорът на МУ-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева.
 
Освен ръководител на отдела по „Орална патология" към Факултета по дентална медицина, доцент Георги Томов е и археолог. И със своята страст към науката и древността е допринесъл за събирането на антиките в изложбата. А чрез тях отправи и своето лично позслание към студентите: "Виждайки този разнообразен разказ, тази разходка във времето за това, колко са страдали хората и колко много крачки е извървяла медицината за да стигне до днешното суи състояние те трябва да почувстват законната гордост, че са студенти в този университет".