Част от подпорната стена, каменни късове от която се срутиха в събота вечерта върху две къщи в подножието на Таксим тепе в Пловдив, трябва да бъде премахната, за да не се допусне повторен инцидент. Община Пловдив и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” са в спор за това кой носи отговорност за укрепването. Днес стана ясно, че най-вероятно свлачището е активизирано заради незаконни постройки.

Постройката, в която се отглеждат растения на Биологическия факултет към Пловдивския университет може да падне всеки момент.

„Все трябва да стане инцидент, за да предприемат действия и да укрепят скалите”, разказа пред TrafficNews.bg студент на ПУ.
Оказа се, че къщите, върху които са паднали скалите са по-високи от това, което пише в разрешението за строеж, сочи първоначалната проверка на община Пловдив. Има съмнения за законността и на постройката към университета.
„Постройката е от много години, използва се за различни дисциплини, не смятам, че е опасна”, твърди доц. Теодора Коларова, която е преподавател в Биологическия факултет.

От община Пловдив са назначили спешна проверка по случая със срутената подпорна стена и падналите камъни.
„Възложили сме и проверка на самите сгради, които са пострадали, тяхната законност, защото някои се видяха доста близко до скалите и на една малка постройка на ПУ, която е направил точно над подпорната стена”, съобщи кметът на район „Централен” Георги Титюков.

От пожарната и „Гражданска защита” на този етап няма да започнат укрепване на терена, защото има опасност свлачището отново да се активизира.

TrafficNews.bg