Говорещ симулатор с изкуствен интелект, който обучава млади шофьори как да реагират при критични ситуации на пътя, беше демонстриран в София днес. Мнозина от дошлите успяха да го изпробват и да направят няколко кръгчета по виртуалните булеварди.

Симулаторът дава наставления през цялото пътуване, като отбелязва, когато скоростта е превишена или някой от знаците не е спазен. Като истински инструктор устройството може да „натисне” спирачката, ако прецени, че шофьорът кара рисково.

Употребата на модерното изобретение се внедрява във все повече страни Германия например дава възможност 4 часа от практическото обучение да преминат в шофиране чрез симулатор.

Според Росен Илиев от Пътна полиция симулаторът е много добра идея и може да послужи на всички авто-школи, за да може младите шофьори да имат готовност за по-сериозни и опасни ситуации, но не може да замени реалното кормуване.

В момента в България има 2 подобни симулатора, които са струват около 20 000 евро и са наети от Института за пътна безопасност. Днес устройствата бяха представени в столичните молове – The Mall и Serdika center. Предстои на симулаторите да се порадват и хора от Бургас, Варна и други градове в страната.

„Това е учител, това не е игра. Инвестицията в обучение, намаляване на жертвите, подобряване на поведението на шофьорите и всичко останало си заслужава!“, заяви Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

На представянето на машините присъстваха и представители на Столична община и Министерство на образованието, които подкрепиха идеята на Института за пътна безопасност, за взимане на повече симулатори в България. От образователното министерство дори заявиха, че ще бъде измислен начин устройства като тези да станат част от системата на обучение, поне в професионалните гимназии.