Само преди дни бяха приети нови промени в Закона за защита от шума в околната среда. Вече има строги забрани за вдигането на шум от 23:00 до 8:00 ч., както и между 14:00 и 16:00 ч.

“Никой политик не обикаля да дърпа кабели. Работата на вицепремиера в мое лице беше просто да дам кураж на институциите да спазват закона”, заяви пред Нова телевизия лидерът на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов.

Припомняме, че миналото лято самият той взе на прицел няколко популярни заведения по родното Черноморие, а в резултат на проверки бяха затворени две големи дискотеки.

Симеонов обясни и какво ще се случи, ако се получи сигнал за силен шум в определено заведение след новите по-строги мерки.

"След сигнал на 112 полицейския патрул трябва да иде на място, да издаде писмено разпореждане за прекратяване на озвучаването. Ако това не се случи, полицейския служител затваря принудително заведението за 3 дни. Първо се затварят кухнята и бара, а след това се изчаква да се изпразнят масите и то се затваря", каза още лидерът на НФСБ и добави, че при следващо нарушение в рамките на година, обектът ще бъде затворен за 14 дни, а полицаите ще имат право и да изземват техника.

Промените в закона предвиждат и солени глоби за нарушителите – от 500 до 1000 лева ще бъде глобата за физическите лица, а за юридическите лица и едноличните търговци – от 3000 до 6000 лева.