Открит летателен ден ще се проведе на авиобаза Граф Игнатиево днес. Поводът е, че през настоящата година се навършват три кръгли годишнини от приемането на въоръжение на бойна авиационна техника за нуждите на Република България - 20 години на вертолет Bell-206, 30 години на самолет МиГ-29 и 40 години на вертолет Ми-24.

Събитието ще се проведе на територията на авиобаза Граф Игнатиево с богата наземна експозиция на авиационна и специална техника и летателна програма. Входът за посетители е свободен.

Авиобаза Граф Игнатиево ще отвори врати в 10.00 ч. Полетите ще наблюдават началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, висши военни от Българската армия.
 
В 11:30 ч. вертолет Ми-17 от авиобаза Крумово ще прелети с националния флаг, за да даде началото на въздушните демонстрации.
 
В полетите ще участват всички типове вертолети от авиобаза Крумово - Бел-206, Кугър, Ми-24 и Ми-17, представяйки основните мисии и задачи, за които са предназначени. Щурмовите самолети Су-25 от авиобаза Безмер ще влетят за атаки по земни цели, демонстрирайки осигуряването на непосредствена авиационна поддръжка на формированията.

Изтребителите МиГ-29 ще зарадват гостите със сложен пилотаж на малка височина, маневрен въздушен бой и изпълнение на мисията "Air Policing". Ролята на самолет-нарушител ще изпълни самолет C-27J "Спартан" от авиобаза Враждебна.
 
Ще участват и самолети "Пилатус" и Л-39 от Военновъздушната учебна база "Георги Бенковски" - Долна Митрополия. С тях ще се включат и част от най-младите летци в българските Военновъздушни сили.
 
Любителите на авиацията ще могат да разгледат и наземната експозиция на авиационна и специална техника.
 
Входът е свободен.