България се е присъединила към декларация, апелираща Европейската комисия ЕК да анализира и предложи съответни законови мерки спрямо авиационния бизнес заради въглеродните емисии. Решението е взето след дебат от правителството. Това обясни в кулоарите на парламента финансовият министър Владислав Горанов във връзка с публикация на евродепутата Радан Кънев във „Фейсбук”.

„Изненадващо и потайно г-н Горанов като министър на финансите е подписал от името на България „Общо политическо изявление”, заедно с МФ на Швеция, Германия, Франция, Италия, Дания, Люксембург, Белгия и Нидерландия, в което е призовал ЕК да предприеме действия за данъчно облагане на самолетните полети”, съобщава в публикацията си Кънев. Според него мястото на страната ни не е в тази „коалиция” и не е в интерес на българските граждани.

По думите на Горанов e рано да се каже дали ще има поскъпване на самолетните билети, защото разговорите са на ранен етап, .

„Ние сме се включили в разпознаването на това, че авиационният бизнес генерира изключително много въглеродни емисии, а той на практика е необлагаем. Оттам нататък са спекулации ефектите, които биха могли да бъдат постигнати върху бизнеса. Тях ще ги изследваме, когато видим предложението на Европейската комисия, ако такова постъпи… На много начален етап сме”, коментира финансовият министър.