Административният съд в Пловдив е отхвърлил 15 жалби на роми от Войводиново, които скочиха срещу заповедите на кмета на община "Марица" за премахване на незаконните им къщи в махалата. Общо съдебните борби са 17 като всички бяха заченати през февруари 2019. По 2 от производствата все още няма резултати. 

Съдебните актове не са окончателни и подлежат на обжалване пред Върховния административен съд. Правото си на жалба са упражнили жалбоподателите по десет от делата. По останалите пет тече процедура по размяна на книжа и връчване на съобщения за изготвените съдебни актове, а след това може да се пристъпи и към действия по премахване на сградите. 

По едно от делата вече има резултат и на горна инстанция. Ромите обжалвали отхвърлената жалба пред Върховния касационен съд, но и магистратите от ВКС са оставили в сила решението за прекратяване на делото поради липса на правен интерес.

Припомняме, че до съдебната сага се стигна, след като общината пристъпи към събаряне на незаконните постройки в селото. Преди повече от месец бяха входирани общо 17 жалби срещу издадените от кмета Иванов заповеди. Съдът назначи получи експертиза кога точно е построена къщата и колко хора са живели в нея. Вещо лице пък трябва да посочи има ли  градоустройствен план на терена. 

До решението за "изчистване" на незаконните постройки пък се стигна, след като във Войдовиново избухна гражданско напрежение. Причината бе побоят над командоса Валентин Димов от двамата братя Пакетови от ромската махала.

Припомяме, че по казуса с незаконните къщи бе сезиран и съдът в Страсбург. Европейският съд по правата на човека определи привременни мерки на българското правителство за 16 роми от пловдивското село Войводиново, повечето от които деца. Те бяха прогонени от домовете си на 6 януари тази година след кървавия побой. 16-имата са част от общо 55 жители на Войводиново, жалбоподатели по делото "Пакетови" и други срещу България.

Съдът в Страсбург определи: 16 прогонени от Войводиново роми да получат жилища!Българското правителство трябва да гарантира, че децата няма да бъдат излагани на условия, които са нечовешки и унизителни