Върховният касационен съд трябва да реши съдбата на 17-годишния Иван Иванов, който е осъден на 8 години затвор за убийството на 11-годишната Никол. Първата и втората инстанция са единодушни в решението си, като признават за невинен Иванов за това, че убийството е извърпено с особена жестокост. На 16 септември обаче Иван се изправи пред съда, за да поиска да бъде оневинен по всички обвинения. В едномесечен срок магистратите трябва да се произнесат с решение дали Иванов ще лежи в затвора или ще бъде пуснат на свобода, защото не носи вина за жестокото убийство на Никол.

 Връщаме се на датата 20 август 2017 година. Мястото е бургаския квартал „Меден рудник“. На този ден Иван, който тогава е на 15 години и Никол се разбират във фейсбук да се видят и да пушат наргиле. Това е втората им среща, а запознанството им станало именно в социалната мрежа. Срещата била в центъра на Бургас, откъдето двете деца хванали автобус за „Меден рудник“. Търсели блок, на чийто покрив можели да се качат, за да никой да не ги притеснява докато пушат наргиле. Такъв бил именно 108 блок.

 По първоначалните разкази на Иван, двамата с Никол си изкарали много добре. Момчето имало силни симпатии към нея. Тръгвайки си от покрива и возейски се в асансьора   15-годишният решил да предприеме мерки по отношение на това, че харесва Никол. Той тръгнал да я целува, а тя не само го отблъснала, но и се изсмяла, защото не подозирала и очкавала действията на Иван. Това обаче афектирало момчето. То извадило нож и прерязало гърлото на 11-годишната Никол. След това излязъл от асансьора, затворил вратата и оставил момичето да издъхне. Никол викала за помощ и молела някой да отиде при нея, но съседите мислели, че това се чува от детската площадка и някое дете се шегува.

 Така последните минути на Никол били прекарани в асансьорната кабина. След жестоткото убийство Иван се прибрал вкъщи и излязъл да играе с приятелите си, без да демонстрира каквото и да било притеснение или смущение от извършеното престъпление.

 Делото се провеждаше при закрити врати, тъй като Иван беше малолетен. Както на първа, така и на втора инстанция магистратите бяха категорични, че има твърде много доказатвлатва срещу момчето и нямат никакви съмнения, че той е извършителят на убийството. Самият Иван обаче смени версията си и каза, че няма никаква вина. Бил разказал самопризнанията си само защото бил уплашен и усетил натиск от полицията. Във версията на момчето се появи трети човек, който влязъл в асансьора и убил Никол, а Ивано просто не подал сигнал в полицията. Съдът обаче е катефоричен, че такава версия е невъзможна. Установено е, че Иван е бил именно във входа когато гърлото на Никол е било прерязано. Също така е намерено ДНК на момичето по телефона на Иванов. Освен това са прегледани и дискусиите между двамата. Веднага след случилото се Иван изхвърлил мобилния си телефон в контейнер, до който после сам завел разследващите.

 Присъдата която получи Иван е 8 години затвор. Според родителите му той е невинен и не заслужава да прекара и ден лишен от свободата си. Според майката и бащата на Никол обаче това е подигравка и единственото нещо, което заслужава убиецът на 11-годишната им дъщеря е доживотен затвор. Присъдата е по-малка поради факта, че Иван е бил малолетен по време на убийството.

 Днес 17-годишното момче иска да бъде пуснат на свобода и да не бъде наказван за убийството на Никол, защото според него не го заслужава. А дали ще бъде оправдан и колко време ще бъде в затвора, ако все пак бъде лишен от свобода, това трябва да кажат магистратите от ВКС до месец.