Да махне "всички кърлежи" от системата на Държавния фонд "Земеделие" обеща неговият нов шеф Васил Друмев, който зае поста на 19 юли.

Рокадата стана в разгара на разследване на спецпрокуратурата и полицията за афера с източване на евросредства в полза на фирми и подставени лица, свързани с алкохолния бос Миню Стайков.

"Познавам голяма част от дефектите в системата, което няма да е добре за лошите герои в нея", заяви пред БНР Грудев. Той обясни, че за него разликата между лоши и добри герои е дали "са част от системата със смислени действия, или са кърлежи, които се прилепват към определени финансови потоци и се пробват да изсмукват тези потоци, не там, за където са предназначени". 

Грудев уточни, че вече има уволнени четирима служители на фонд "Земеделие" поради съмнения в безкористното изпълнение на служебните им задължения - най-високо стоящият е началник на отдел. Той обеща, че ще се постарае да се усвоят всички евросубсидии въпреки закъсненията, направени от предишната администрация на фонд "Земеделие". По програмата за най-малките земеделски производители обаче няма да се усвоят изцяло финансовите средства до края на годината.

"Рисковете, към края на годината, са такива, че за да се справим с тях, ще трябва да извършим плащания със средства от Програмата и на част от площните мерки, тези които се финансират от Програмата за развитие на селските райони".

Директорът на фонд "Земеделие" обеща, че най-късно до девет месеца ще навакса забавеното финансиране на проекти по различните мерки на европрограмите.