Апелативният съд - Варна потвърди присъдата на ръководителя на клона на "Напоителни системи" в града Юлиян Вълчев. Той получи 2 години "лишаване от свобода" с 3-годишен изпитателен срок за умишлена безстопанственост, ощетявайки дружеството с близо 50 000 лева, съобщават от прокуратурата.

Предишната инстанция - Окръжен съд - Шумен, постанови Вълчев да бъде лишен и от право да заема държавни или публични длъжности за период от две години. Тази част от решението обаче бе отменена от апелативните съдии.

Вълчев е обвинен в това, че не е положил достатъчно грижи за язовир, собственост на "Напоителни системи", пише dir.bg. Осъденият ръководител наредил на пазача на водното съоръжение да изпусне водата, за да улесни нерегламентиран стопански риболов. Така той причинил значителни вреди на "Напоителни системи". 

По това време в язовира е имало близо 500 000 куб. метра вода на стойност 49 003 лева, а в края на инкриминирания период водата била едва 5000 куб. метра. Основното предназначение на язовир "Нови пазар 1" е за напояване.

Решението на Апелативния съд подлежи на касационна проверка.