Със сигурност ще има санкции за Националната агенция по приходите (НАП) и тя няма да бъде малка, заяви председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов пред NOVA.

По думите му ще се вземе предвид и фактът, че в базата на приходната агенция е имало "взломно влизане”.

"Големият проблем е, че тези данни са взети от националната база на НАП. Касаят почти всички българи. Те не могат да бъдат заличени, дори и КЗЛД да направи такива предписания”, обясни шефът на комисията.

Той заяви, че фирмите и публичните организации трябва да се събудят, защото те не живеят сами в дигиталния свят.

"От 2006 до 2019 г. е направено много малко за защита на информацията, която се обработва. Особено публичните органи, те по закон трябва да обработват тези данни и да ги защитават. И трябваше да стане тази брутална кражба, за да се разбере, че в България трябва да се полагат усилия за обработване на тези лични данни”, коментира Караджов.

По думите му не е възможно с изтеклите данни на хората да се теглят бързи кредити или да се извършват банкови операции, ако тези институции работят по правилата.

Проверката в НАП ще започне в понеделник и ще продължи максимум месец. 

Караджов е категоричен, че дори да е имало тестове на системите за сигурност, то те не са били достатъчни. Не са спазвани и препоръки.