Собствениците на исторически сгради вече могат да кандидатстват за финансиране по програмата "Културно наследство" на Столична община. Проектът осигурява 300 000 лева за старинни сгради паметници на културата. Средствата са от бюджета на СО. Заявленията ще бъда приемани до 31 октомври, съобщиха от Направление "Архитектура и градоустройство" – Столична община.

Целта на проекта е да подпомага опазването, реставрацията, консервацията и социализацията на недвижимите културни ценности. Право да кандидатстват за финансиране имат собственици на имоти, които са частна, общинска и държавна собственост. Сградата трябва да е недвижими културни ценности с категория "национално значение", "местно значение", "ансамблово значение" и "за сведение". Собствениците няма да получат пари - екип от архитекти ще изготви проект за възстановяване на сградата, както и цялата документация за необходимия ремонт.

Насоките за кандидатстване и пакета от необходими документи са публикувани на сайта на Направление "Архитектура и градоустройство" в раздел "Културно наследство". Заявленията се подават лично или чрез упълномощен представител, пощенска или куриерска услуга в деловодството на Направление "Архитектура и градоустройство" – Столична община, адрес: гр. София 1000, ул. "Сердика" № 5 до 17,30 часа на 31 октомври 2019 г.

Всяко от заявленията подлежи на комплекса оценка по няколко критерия - научната и културна стойност на сградата, пространствената й структура и териториалния й обхват, състоянието на сградата и необходимостта от намеса, категорията на постройката (национално, местно, ансамблово значение или за сведение). Оценява се и потенциалът на сградата да обогати градската среда. Максималният брой точки е 100.