Учените от университета в Рутгерс получиха разрешение от правителството на САЩ за първия тест за слюнка, който да помогне за диагностицирането на COVID-19, нов подход, който може да помогне за разширяване на възможностите за тестване и намаляване на рисковете от инфекция за здравните работници.

Администрацията по храните и лекарствата разреши теста съгласно своите спешни правомощия бързо да изчисти нови тестове и терапии за борба с огнището, съобщи университетът в Ню Джърс вчера. Първоначално тестът ще бъде достъпен чрез болници и клиники.

Настоящият подход на тестване за COVID-19 изисква здравните работници да вземат тампон от носа или гърлото на пациента. За да намалят рисковете от инфекции, много болници и клиники инструктират персонала да изхвърли ръкавиците и маските след тесен контакт с всеки, който може да има вируса. И много институции се борят с недостига на основни медицински консумативи, включително ръкавици, маски и тампони.

С новия тест на базата на слюнка пациентите получават пластмасова епруветка, в която плюят няколко пъти. След това я връщат  обратно на медицинския работник за лабораторна обработка.  

„Това не позволява на здравните специалисти да се окажат в действителност пред някой, който е симптоматичен“, казва Андрю Брукс, който ръководи лабораторията на Рутгерс, разработила теста.

Експерт по инфекциозни заболявания заяви, че новият тест ще помогне за преодоляване на някои от дискомфорта на пациента и затрудненията при вземане на проби от тампон.

Рутгерс тества точността на своя метод, като взема проби от слюнка и тампон от 60 пациенти. Резултатите от пробите от слюнката на пациентите имаха 100% съвпадение с резултатите от тампоните.