Жителите на един вход ще могат да избират какъв процент да бъде делът на сградната инсталация, която плащат. Това предвиждат промени в Наредбата за топлоснабдяване, внесени, след като съдът миналата година отмени формулата за дялово разпределение. Процентът обаче може да варира от 20 до 40 на сто.

Колко точно ще решава общото събрание на етажната собственост. За високи сгради, в които има отоплителни инсталации с повече от една зона с открито изпълнение по проект, общото събрание може да избере процентът за сградна инсталация да бъде различен за всяка зона.

"Този метод е по-справедлив, но на практика държавата казва на съседите: "Вие се оправяйте!", коментира за "Труд" енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

По думите му отговорността на "Топлофикация" е до входа на системата, след това тя се носи от живущите в блока.

След като се приспадне делът на сградната инсталация, това което остава се разделя пропорционално на показанията на уредите на съседите, поясни експертът.

Обикновено делът на общите части е около 25-30% в една сграда, като в новите пада и до 10 на сто.

"Ако разходите за общите части са над 40%, то значи някой краде парно и вие го плащате", категоричен е проф. Тасев.

Промените в наредбата предвиждат още да се монтират пломби на холендрите на връщащата линия от отоплителните тела във всички имоти. Така ще се ограничат кражбите на парно. Монтирането им обаче ще става само при желание на живущите в блока.

Снимка: БГНЕС