Съпругът на председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова – Георги, е един от инвеститорите на нова луксозна кооперация край новотела в Пловдив, научи TrafficNews.bg.

След „Апартаментгейт” до редакцията ни достигна информация от граждани, че новата сграда на улица „Белград” е собственост на съпруга на една от водещите фигури в ГЕРБ.  Проверка на място показа, че кооперацията, която е точно срещу входа на „Гранд хотел Пловдив”, е почти завършена. Тя се отличава с луксозна фасада и търговски площи на партерните нива. Сградата се състои от две части, като едната се издига на 6 етажа, а другата на пет. Броят на обектите и жилищата в нея са 20, а също така разполага и с подземен паркинг.

От информационната табела е видно, че  инвеститори са „Фил Комерс” ООД, Георги Стоянов, Йордан Петров и Георги Станков. Тримата са съдружници именно във фирма „Фил Комерс”, чийто управител е съпругът на пловдивския народен представител.

Компанията се занимава с изграждане на пречиствателни станции и лабораторно оборудване, като изнася машини и съоръжения из цял свят.

Пред TrafficNews.bg Георги Стоянов заяви, че земята върху която се строи сградата е закупена на два пъти. Единият имот през 2009 година, а другият през 2012 година. И двете сделки са с частни лица и фирми.

 „Имотите са вписани в данъчните декларации. От няколко години правим сградата, като в един момент я спряхме, за да съберем нужните средства. Предполагам, че до няколко месеца ще е готова, в момента облагородяваме пространството около сградата”,каза Стоянов. Той обясни, че не е взето решение дали ще живеят в нея или ще използват за други цели.  

„Всичко около строителството е прозрачно. То се прави през фирмата на съпруга ми, в която участие имат и други лица. Всичко е написано на информационната табела. Самият имот е съсобственост между съдружниците във „Фил Комерс”. Компанията няма участие в нито една общинска или държавна обществена поръчка през годините”,заяви Менда Стоянова.  В данъчната й декларация е видно, че тя й съпругът й  притежават 46 кв.м от имота, чиято стойност на придобиване е 75 600 лева.