Раницата на един ученик от 6 клас тежи 6,800 килограма. За този абсурд  сигнализира читателката на TrafficNews.bg Анна Николова. Майката на шестокласника е възмутена от образователната ни система, защото за програма от 5 учебни часа, в раницата на детето е необходимо да се поберат тетрадки и учебници със солидна маса.

Според вътрешния правилник на училище едно от задълженията на всеки ученик е „да носи всички учебни помагала и материали, необходими за нормалното провеждане на учебните часове. Контролът се осъществява от учителя по съответния предмет”.  Наредбата на министерството задължава родителите да осигурят на децата си всички необходими помагала и учебници за провеждане на всеки учебен час.

От друга страна обаче съгласно конституцията на Република България, образованието на децата до 7 клас е безплатно. Получава се едно разминаване между конституцията и наредбите на министерството, твърди Анна Николова.

Тя е дала 120 лева за помагала и учебни тетрадки за 6 клас.

„Децата са задължени да носят: съответна учебна тетрадка, тетрадка за работа в клас, за домашна работа и съответното помагало”, добави разгневена от абсурдната ситуация нашата читателка.

От тежките раници децата могат да получат деформация на скелета, които да доведат до болки в кръста, гърба, раменете и врата. Теглото на ученическата раница не трябва да надвишава 15% от  теглото на детето и да е съизмерима с ръста му”, твърдят лекарите.

В галерията може да видите снимки на абсурда с тежката раница и нейното съдържание.

Селина Миндева