Бившият ръководител на специализираната прокуратурата Димитъp Франтишек Πeтpoв се е кандидатирал да оглави второинстанционната спецпpoĸypaтypa. Срокът за участие в конкурса изтича днес и засега Петров е единственият кандидат, съобщава БНР. През май след няколко месеца на поста Франтишек се оттегли без обяснение от Специализираната наказателна прокуратура. Тогава главният прокурор Иван Гешев му благодари и обясни изненадващата оставка с това, че е "възникнал проблем, който му пречи да се концентрира върху дейността си като ръководител".

Постът, за който сега Димитър Франтишек Петров се канидатира, е вакантен от повече от две години. През това време се провалиха три процедури. След оставката му без титулярен ръководител е и първоинстанционната наказателна прокуратурата поради липса на кандидати да я оглавят.

В момента неин временен ръководител е Xpиcтo Динeв, който от своя страна преди време предсрочно се оттегли като ръководител на Софийската градска прокуратура. Междувременно днес стана ясно, че председателят на Асоциацията на прокурорите Евгени Иванов е номинацията на прокурорите за член на ВСС на мястото на Даниела Машева, която напусна съдебния кадрови орган, за да стане заместник на главния прокурор Иван Гешев.